Julian Assange: Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισημερινού και των Βρετανών για την σύλληψή του

Ο Ισημερινός αποφάσισε «κατά κυρίαρχο τρόπο» να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

«Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», έγραψε στο Twitter ο Λενίν Μορένο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ μετά την σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks από την βρετανική αστυνομία και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε καταφύγει και ζούσε έγκλειστος για περίπου επτά χρόνια.

«Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Είναι το σωστό το μέλλον του να αποφασιθεί από το βρετανικό δικαστήριο».

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ και την μεταφορά του από την πρεσβεία του Ισημερινού σε τόπο όπου κρατείται στο κεντρικό Λονδίνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις Βρετανών αστυνομικών, ο Ασάνζ συνελήφθη εντός του κτιρίου της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, κατόπιν ενημέρωσής της από την κυβέρνηση της χώρας ότι ανεκλήθη το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Ασάνζ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ασάνζ αντιμετωπίζει στη Σουηδία κατηγορία για βιασμό και στις ΗΠΑ για δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters