Χουάν Κάρλος: «Δεν θέλουμε το Γιβραλτάρ»

Ο βασιλιάς της Ισπανίας δήλωσε στην Βρετανία οτι οι Ισπανοί «δεν ήθελαν πραγματικά» την επιστροφή του Γιβραλτάρ τη δεκαετία του ογδόντα, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε το Μαρόκο να ζητήσει την επιστροφή της Θέουτα και της Μελίγια.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σήμερα στο θρόνο, έκανε την δήλωση αυτη σε μια συνάντηση με τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ισπανία, Sir Richard Parsons, το 1983.

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης δώθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα μαζι με διάφορα απόρρητα έγγραφα της Βρετανίας. Βάσει ενός κανόνα γνωστού στη Βρετανία ως ο κανόνας των 30 ετών, οι περίπου 500 φάκελοι από το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου και το Γραφείο του Πρωθυπουργού θεωρήθηκαν το 1984 αρκετά ευαίσθητοι ώστε να κρατηθούν απόρρητοι για 30 χρόνια βάσει του Νόμου περί Δημοσίων Αρχείων.

Οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας εκείνη την επόχη ηταν τεταμένες, με την Βρετανία να απείλει να μπλοκάρει την ένταξη της Μαδρίτης στην ΕΟΚ λόγω των περιορισμών κατά των συνόρων του Γιβραλτάρ.
Ο στρατηγός Φράνκο είχε κλείσει εντελώς τα σύνορα το 1969, και ειχαν ανοίξει εν μέρει το 1982.

Σε σημείωμα απο τον Πρέσβη Parsons πρός το Foreign Office, η θέση του βασιλιά Χουάν Κάρλος αποκαλύπτεται.
Στις 21 ​​Ιουλίου 1983, στο μέχρι σήμερα απόρητο έγγραφο, γράφει: «Ο βασιλιάς τόνισε, όπως είχε και παλιά, ότι έπρεπε να γίνει κάτι με το Γιβραλτάρ που θα κρατουσε την κοινή γνώμη ήρεμη προς το παρόν.
«Θα πρέπει να καταστεί σαφές και από τις δύο κυβερνήσεις ότι στην πραγματικότητα η Ισπανία δεν επιδιώκει πραγματικά μια πρόωρη λύση στο πρόβλημα της κυριαρχίας.
«Αν ανακτηθεί το Γιβραλτάρ, ο βασιλιάς Χασάν του Μαρόκου θα ενεργοποιήσει αμέσως το αίτημά του για τη Θέουτα και τη Μελίλια.
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μεταξύ τους, θέτοντας όρια μεταξύ του πραγματικού τους στόχου και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και στις δύο πλευρές.»

Η Ισπανία τελικά άνοιξε τα σύνορα το 1985, λιγο πριν την ένταξη της στην ΕΟΚ το 1986.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο Γκορμπατσόφ γοήτευσε την Θάτσερ!

Γιβραλτάρ: Βρετανία εναντίον Ισπανίας