Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε επιτυχώς ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο, το οποίο θα μπορούσε τελικά να σημαίνει πως τα κινεζικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων θα μπορούν να απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, από θαλάσσιες περιοχές κοντά στα κινεζικά ύδατα.
Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δοκίμασε επιτυχώς τον πύραυλο JL-3 στις 24 Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.
«Ο εκσυγχρονισμός της υποβρύχιας δύναμης της Κίνας παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας», ανέφερε το τμήμα Άμυνας των ΗΠΑ στην έκθεσή του για τις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες του 2018. Η Κίνα είναι σε καλό δρόμο ώστε βραχυπρόθεσμα να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις.
Η κινεζική δοκιμή φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα του Bohai, τον εσώτερο κόλπο της Κίτρινης Θάλασσας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δοκιμή επικεντρώθηκε στην μέθοδο “cold-launching” όπου ο πύραυλος δέχεται έναν βαθμό πρόωσης κατά τη διάρκεια ανάδυσης του υποβρυχίου και πυροδοτείται μόλις έχει βγει στην επιφάνεια της θάλασσας.
Το JL-3 αποτελεί την τρίτη έκδοση βαλλιστικών πυραύλων τύπου JL και φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους προγόνους του. Αυτή τη στιγμή, όμως, επιχειρούν τα υποβρύχια Type-094 που φέρουν την προηγούμενη έκδοση JL-2, τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία από το 2006, έχοντας σημειώσει σχετική επιτυχία, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.
Κάθε υποβρύχιο Type-094 είναι εξοπλισμένο με περίπου δώδεκα πυραύλους JL-2, άρχισαν να κυκλοφορούν το 2006, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι τέτοιας κατηγορίας υποβρύχιο ήταν που διεξήγαγε την πρώτη υποβρύχια περιπολία αποτροπής το 2015, ενώ Κινέζοι αναλυτές ανέφεραν πως “αυτό αντιπροσωπεύει την αρχή μιας νέας εποχής για τις θαλάσσιες πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας».
Τα υποβρύχια Type-094 αντιπροσωπεύουν «το πρώτο αξιόπιστο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο της Κίνας», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ένας πύραυλος JL-2 έχει εμβέλεια μέχρι και 5.000 μίλια, εκτιμούν οι ειδικοί, σε αντίθεση με έναν Trident SLBM του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει εμβέλεια μέχρι και 7.500 μίλια.
Ιδανικά για το Πεκίνο, τα νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, θα είναι σε θέση να παραμείνουν κοντά στην ηπειρωτική Κίνα και υπό την προστασία του κινεζικού στόλου, να αποτελούν αξιόπιστη και υπαρκτή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος JL-3, λοιπόν, θα μπορούσε να βοηθήσει το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό να εκπληρώσει αυτό το στρατηγικό επιχειρησιακό πλάνο, μόλις και τα νέα υποβρύχια Type-096 που θα τους φέρουν, τεθούν σε υπηρεσία.
Η έκθεση του Πενταγώνου για την Κίνα προέβλεψε ότι η κατασκευή αυτού του νέου υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων θα ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2020, χωρίς ωστόσο να είσαι σαφές πόσοι θα κατασκευαστούν , με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών να κάνουν λόγο ότι απαιτούνται τουλάχιστον πέντε τέτοια υποβρύχια (ακόμα και Type-094) ώστε να αποτελούν αξιόπιστη απειλή.
Το Πεκίνο μπορεί βέβαια να έχει ήδη πέντε τέτοια πλοία. Με προσεκτική ανάλυση των εμπορικών δορυφορικών εικόνων, στα τέλη του 2018, η Catherine Dill, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Middlebury στην Καλιφόρνια, κατάφερε να μετρήσει πέντε Type-094, ενώ μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν ήταν ορατά κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης της Dill, η οποία δήλωσε επίσης πως το Πεκίνο σχεδιάζει να κατασκευάσει οκτώ τύπου 094 μέχρι το 2020.
Είναι πιθανό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να σχεδιάσει να αναπτύξει περισσότερα Type-094 και Type-096, ώστε να επεκτείνει τον στόλο των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων, αυξάνοντας τις δυνατότητες πυρηνικού πλήγματος διά θαλάσσης.
Από την άλλη πλευρά. το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί 14 υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Ohio, ενώ κατασκευάζει 12 ακόμα της ίδιας κατηγορίας για να ενταχθούν από το 2020 κι έπειτα.
Παρόλο που είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να αναπτύξει ίδιο αριθμό τέτοιων υποβρυχίων. Όμως, όταν τα Type-096 εισέλθουν σε υπηρεσία με τους πυραύλους JL-3, τότε το Πεκίνο θα διαθέτει ισχυρή πυρηνική αποτρεπτική ισχύς στη θάλασσα, η οποία, σε μέγεθος και ισχύ, θα είναι σχεδόν ισότιμη με την αμερικανική.
Πηγή: National Interest