J-10: Καρέ καρέ η αναχαίτιση καναδικού αεροσκάφους από κινεζικό μαχητικό – «Ήταν αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη ενέργεια» [vid]

Συναγερμός σήμανε στην βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Καναδά χθες Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023, καθώς όπως μετέδωσαν καναδικά μέσα ενημέρωσης, ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου J-10 αναχαίτισε καναδικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και θαλάσσιας επιτήρησης τύπου CP-140 Aurora πάνω από την ανατολική Σινική Θάλασσα.

Μάλιστα το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από συνεργεία των μέσων ενημέρωσης Radio Canada και Global News, που τυχαία είχαν επιβιβαστεί στο CP-140 Aurora για ρεπορτάζ και το οποίο στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον δύο διαφορετικά κινεζικά μαχητικά αναχαίτισαν το καναδικό αεροσκάφος κατά την διάρκεια της 8ωρης αποστολής του και έφτασαν σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων από αυτό.

 

Η βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Καναδά είχε αναπτύξει το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και θαλάσσιας επιτήρησης στην περιοχή προκειμένου να επιτηρεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα από δυνητικές απειλές ή από πλοία που θα προσπαθούσαν να «σπάσουν» το εμπάργκο πετρελαίου που έχει επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρα και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το κινεζικό J-10, που φαίνεται στο βίντεο να είναι οπλισμένο με πυραύλους αέρος – αέρος, πραγματοποίησε μια αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη αναχαίτιση.

Με πληροφορίες από: Global News / Φωτογραφία αρχείου Reuters