Η Ιαπωνία σκέφτεται να αναβαθμίσει και να μετατρέψει τα ελικοπτεροφόρα τους σε “δυνητικά αεροπλανοφόρα”, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο χάραξης των νέων αμυντικών επιχειρησιακών πλάνων της, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή χθες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει αυτή την αναβάθμιση – μετατροπή στα ελικοπτεροφόρα κατηγορίας Izumo, καθώς θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη ενός τέτοιου είδους πολεμικού πλοίο ως απάντηση στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας αλλά και της δυνητικής απειλής της Βόρειας Κορέας.
Το Τόκιο θέλει επίσης να ενισχύσει τις ικανότητες του στον τομέα της αεροπορικής άμυνας στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η Ιαπωνία δεν έχει βάσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, σκοπεύει να αποφασίσει τον Δεκέμβριο σχετικά με τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές των προγραμμάτων και των επιχειρησιακών σχεδίων της για την εθνική της άμυνα.
Ο Υπουργός Άμυνας Takeshi Iwaya εμφανίστηκε θετικός την Τρίτη στην ιδέα αναβάθμισης του Izumo, ώστε να μπορεί να επιχειρεί και να επιτελεί λειτουργίες αεροπλανοφόρου λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερους σκοπούς».
Ενώ, αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης για επιχειρήσεις των stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35B «βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη». Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να αγοράσει έως και 100 επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, έναντι τιμήματος το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο γεν (ή τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδα Nikkei.
Ήδη, η συντηρητική κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σχεδιάζει να αγοράσει 42 stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς, για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλείται κάποια πηγή.
Όσον αφορά τα ελικοπτεροφόρα κατηγορίας Izumo των 19.500 τόνων της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας, έχουν μήκος 248 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 14 ελικόπτερα. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία της Ιαπωνίας μεταπολεμικά.
Υπενθυμίζεται ότι το ιαπωνικό Σύνταγμα, διαμορφωμένο από την αμερικανική κατοχή, απαγορεύει τον πόλεμο, ενώ ο αυτοκρατορικός στρατός μετονομάστηκε σε “Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας”, γι’αυτό και η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να διαθέτει “επιθετικά πλοία”, όπως αεροπλανοφόρα, καθώς αυτά μπορούν να θεωρηθούν “προσβλητικά” διότι δεν αναλογούν στις ανάγκες αυτοάμυνας της χώρας.
Τον Μάιο, το κυβερνών κόμμα του Σίνζο Άμπε έκανε έκκληση για την απόκτηση ενός “πλοίου πολλαπλών χρήσεων” το οποίο θα μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για αεροπορικές αμυντικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Γι’ αυτό και προωθείται ως αμυντικό θέμα, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στις κατευθυντήριες γραμμές για και τη δέσμευση της κυβέρνησης για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, ώστε να μην ερμηνευθεί ως μια επιθετική μεταστροφή της ιαπωνικής πολιτικής προς κούρσα εξοπλισμών.
Βέβαια, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για αναθεώρηση της πολιτικής του σε ζητήματα εθνικής άμυνας ενόψει των ταχέως αναπτυσσόμενων προγραμμάτων ανάπτυξης πυρηνικών και άλλων πυραύλων της Βόρειας Κορέας, αλλά και της εμφανούς αύξησης της στρατιωτικής δύναμης και παρουσίας της Κίνας στην περιοχή.
Γι’αυτόν τον λόγο, οι αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας αυξάνονται την περίοδο κυβέρνησης Άμπε, καθώς βλέπει ότι το το περιφερειακό σύστημα ασφάλειας δέχεται σοβαρές προκλήσεις.
Με πληροφορίες από: JapanToday, ΑΠΕ- ΜΠΕ