«Ήξεις – αφήξεις» από το Ισραήλ για τους βομβητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Άλλα λέει ο Νετανιάχου, άλλα ο Χέρτζογκ [vids]

Αντιφατικές δηλώσεις έκαναν σήμερα 22/9/2024 ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ σχετικά με τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο με στόχο μέλη και στελέχη της Χεζμπολάχ.

Πάντως τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο Ιτσχάκ Χέρτζογκ διακήρυξαν ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην Χεζμπολάχ, με τον πρωθυπουργό να λέει πως αν η οργάνωση δεν έλαβε ακόμη το μήνυμα θα το λάβει και τον πρόεδρο της χώρας να σημειώνει πως τα στελέχη της Χεζμπολάχ που αποδεκατίστηκαν προετοίμαζαν μια νέα 7η Οκτωβρίου.

«Τις τελευταίες ημέρες χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με μια σειρά επιθέσεων που δεν μπορούσε να φανταστεί», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωση. «Εάν η Χεζμπολάχ δεν πήρε το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι θα το λάβει», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους (εκτοπισμένους βόρειους) κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί (ρουκέτες) στους κατοίκους της, πυρά (ρουκετών) στις πόλεις της», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Ούτε το κράτος του Ισραήλ μπορεί να το ανεχθεί», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος έχει καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση, που εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού», ανέφερε σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Δείχνοντας το γράφημα με την αλυσίδα διοίκησης της Χεζμπολάχ, τα περισσότερα μέλη της οποίας «εξουδετερώθηκαν», ο Χέρτζογκ τόνισε με έμφαση ότι προετοίμαζαν μια νέα τρομοκρατική επίθεση, στα πρότυπα της 7ης Οκτωβρίου που βύθισε τη Μέση Ανατολή στον τρόμο και τον πόλεμο.