Ιταλία: Πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου – Αγωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ιταλία, Σέρτζιο Ματαρέλα, υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 70 ημερών θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», μέχρι το τέλος της παρούσας νομοθετικής περιόδου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και «να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας».

Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη, οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν κανονικά προγραμματισμένη για το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα, έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στην θέση του, για την διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων. Το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters