Ιταλία: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε εκτίμησε πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

«Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Κόντε στους βουλευτές παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του πριν από μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες «κινδυνεύουν να καταστρέψουν πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας», πρόσθεσε ο Κόντε.

Όμως καμία σύγκρουση με την ΕΕ, όπως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησής του, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας (ακροδεξιά) και ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό), πολλαπλασίαζαν τις επιθέσεις εναντίον των Βρυξελλών για διάφορα θέματα, από την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Η Ιταλία θα είναι η κινητήρια δύναμη μιας φάσης επανεκκίνησης και ανανέωσης της Ένωσης, με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη (…) πιο κοντά στους πολίτες». διαβεβαίωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, εκείνες που η «ιστορία, η γεωγραφία και η πολιτικο-πολιτιστική παράδοση» επιβάλλουν στην Ιταλία.

«Εκτός από την ευθύνη μας ως χώρας μέλους της ΕΕ», οι άλλες κατευθυντήριες γραμμές είναι «οι διατλαντικές σχέσεις, ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι θεμελιώδεις δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου», είπε ο Κόντε.

Η Μεσόγειος «έχει σημαδευτεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις αλλά παραμένει επίσης ένα πεδίο μεγάλων ευκαιριών», σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, η νέα πλειοψηφία του οποίου υποστηρίζεται από το M5S, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά) και το μικρό κόμμα της αριστεράς Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali, LEU).

Αυτά τα τρία κόμματα αναμένεται να του εξασφαλίσουν χωρίς προβλήματα την εμπιστοσύνη των βουλευτών. Η κατάσταση θα είναι λίγο πιο πολύπλοκη αύριο στη Γερουσία.

«Η προσωπική δέσμευσή μου είναι να μην σταματήσω στη Μεσόγειο και σκέπτομαι να συνεχίσω να προσδίδω τη μεγαλύτερη προσοχή στην Αφρική, ενισχύοντας τον διάλογο στο ανώτατο επίπεδο με εμένα ως διερμηνέα στην Ευρώπη του θετικού ρόλου αυτής της ηπείρου στη διεθνή δυναμική», δήλωσε ο Κόντε.

Μία «σοβαρή αντιπολίτευση»

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι υποσχέθηκε σήμερα ότι θα ασκήσει «σοβαρή αντιπολίτευση» στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία, μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο όπου πρόκειται να διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Θα κάνουμε σοβαρή αντιπολίτευση, στο κοινοβούλιο αλλά και μέσα στον κόσμο, από τον βορρά έως τον νότο, στη μια πόλη μετά την άλλη», διαβεβαίωσε ο Σαλβίνι απευθυνόμενους στους οπαδούς του που κινητοποιήθηκαν στο πλευρό των οπαδών του μικρού ακροδεξιού μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (FDI), μερικοί από τους οποίους έκαναν τον φασιστικό χαιρετισμό.

«Σήμερα, ένα κομμάτι της Ιταλίας, πιστεύω πως είναι πλειοψηφικό στη χώρα, βγήκε στους δρόμους για να ζητήσει να ψηφίσει», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, αφού έβγαλε μερικές σέλφι με οπαδούς του.

Σημαντική αστυνομική δύναμη είχε αναπτυχθεί για να ελέγξει τη διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την επικεφαλής του FDI Τζόρτζα Μελόνι και στην οποία ο Σαλβίνι ανακοίνωσε αργότερα πως θα συμμετάσχει. Οι διαδηλωτές δεν κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα των κομμάτων τους, αλλά μόνο σημαίες της Ιταλίας.

Ο Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε στις αρχές Αυγούστου την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης με την ελπίδα να επιφέρει πρόωρες εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν τότε 36-38% της πρόθεσης ψήφου, όμως απέτυχε. Στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει έκτοτε στο 30%.

Ο προηγούμενος κυβερνητικός εταίρος του, το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), κατέληξε σε συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τον αριστερό σχηματισμό Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) ώστε να σχηματισθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ενώ ο Ματέο Σαλβίνι απευθυνόταν στους διαδηλωτές, οι βουλευτές της Λέγκα διέκοπταν επανειλημμένα τον Κόντε στη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα του κοινοβουλίου φωνάζοντας «εκλογές, εκλογές».

Απόψε πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Κόντε και οι βουλευτές των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται ότι θα του επιτρέψουν να κερδίσει χωρίς πρόβλημα την ψηφοφορία αυτή, έστω και αν τα πράγματα θα είναι λίγο πιο περίπλοκα αύριο στη Γερουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ