OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία – Γαλλία: Κρίση στις γαλλοϊταλικές σχέσεις – Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ματαίωσε την επίσκεψή του στο Παρίσι

04/05/2023 - 18:21
Ιταλία – Γαλλία: Κρίση στις γαλλοϊταλικές σχέσεις – Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ματαίωσε την επίσκεψή του στο Παρίσι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Share on FacebookShare on Twitter

Μια νέα γαλλοϊταλική κρίση με αφορμή το μεταναστευτικό; Η Τζόρτζια Μελόνι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» στην Ιταλία, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.

Η δήλωση αυτή, στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρώμης: ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ματαίωσε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Παρίσι, γράφοντας στο Twitter ότι τα όσα είπε ο Νταρμανέν είναι «απαράδεκτα» και προσβάλλουν την Ιταλία.

Ο Ταγιάνι επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά αργότερα σήμερα. Αυτή θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ είχε δηλώσει ότι «θα ήταν μια ευκαιρία για τους δύο υπουργούς να συζητήσουν τη στήριξή προς την Ουκρανία και τις κοινές προκλήσεις στη Μεσόγειο».

Λίγο πριν γνωστοποιηθεί η απόφαση του Ταγιάνι, το Κε ντ’ Ορσέ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η διμερής σχέση «βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών και των ηγετών μας».

Οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού που εξόργισαν τη Ρώμη

«Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί με την Ιταλία για να αντιμετωπιστεί η κοινή πρόκληση της ταχείας αύξησης των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η γαλλική διπλωματία, σε ένα έμμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις του Νταρμανέν.

«Η κυρία Μελόνι, η ακροδεξιά κυβέρνηση (σ.σ. της Ιταλίας) την οποία επέλεξαν οι φίλοι της κυρίας (Μαρίν) Λεπέν, είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη», δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, όταν του ζητήθηκε από τον ραδιοσταθμό να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), του Ζορντάν Μπαρντελά, για την κατάσταση στα γαλλοϊταλικά σύνορα.

«Ναι, υπάρχει συρροή μεταναστών και ιδίως ανηλίκων» στα νότια της Γαλλίας, παραδέχτηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη γειτονική Ιταλία. «Η αλήθεια είναι ότι στην Τυνησία (…) η πολιτική κατάσταση ωθεί πολλά παιδιά να ανεβαίνουν στην Ιταλία και η Ιταλία είναι ανίκανη (…) να διαχειριστεί αυτή τη μεταναστευτική πίεση (…) Η Μελόνι, είναι σαν την Λεπέν, εκλέγεται υποστηρίζοντας ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από τους άλλους και μετά βλέπουμε ότι (η μετανάστευση) δεν σταματά και εντείνεται», συνέχισε ο Νταρμανέν αναφερόμενος στην Ιταλίδα πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει, όπως είπε, «μια πολύ σοβαρή μεταναστευτική κρίση».

 

«Αγκάθι» το μεταναστευτικό στις γαλλοϊταλικές σχέσεις

Τον περασμένο Νοέμβριο οι γαλλοϊταλικές σχέσεις πέρασαν μια περίοδο έντασης, όταν η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, που μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, δεν επέτρεψε να ελλιμενιστεί το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée. Το πλοίο έγινε τελικά δεκτό, για πρώτη φορά, στο λιμάνι της Τουλόν στη Γαλλία. Το Παρίσι είχε τότε συγκαλέσει μια ευρωπαϊκή σύνοδο ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό το σενάριο.

Έκτοτε, οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αυξάνονται, ιδίως μέσω του νέου «μεταναστευτικού διαδρόμου» από την Τυνησία. Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους – συγκριτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι αφίξεις ήταν 9.000.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι θα αναπτυχθούν «επιπλέον» 150 αστυνομικοί και χωροφύλακες στο διαμέρισμα Αλπ-Μαριτίμ, για «να αντιμετωπίσουν την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα με την Ιταλία» ενώ θα συγκροτηθεί και μια «συνοριακή δύναμη».

Η απάντηση της Γαλλίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε την ελπίδα «να επαναπρογραμματιστεί γρήγορα» η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, η οποία ματαιώθηκε με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΓΑΛΛΙΑΙΤΑΛΙΑΜΕΣΟΓΕΙΟΣΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙΤΥΝΗΣΙΑ

Related Posts

Sea Baby - ρωσικό υποβρύχιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

15/12/2025 - 18:03
Ουκρανία - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

15/12/2025 - 17:48
Ουκρανία και Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

15/12/2025 - 17:05

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Top News

Η Άννα Βίσση γιόρτασε τα γενέθλια της αδερφής της στο Nox και τραγούδησε με τον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Μάστορα

«Τρελό» σενάριο για είσοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Μπαρτσελόνα με 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Φοινικούντα: Βίντεο ντοκουμέντο με το αυτοκίνητο που φέρεται να μετέφερε τον εκτελεστή στα ΚΤΕΛ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert