Η Αλγερία και η Ιταλία συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς πέραν των υδρογονανθράκων, δήλωσε χθες Σάββατο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλγερία.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν με την ευκαιρία αυτή “ένα μνημόνιο συμφωνίας” το οποίο προβλέπει “στρατηγικό διάλογο για τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα πολιτικής και γενική ασφάλειας”, σύμφωνα με τη Ρώμη.
Οι δύο χώρες απέκτησαν “μια σταθερή σχέση” στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, επεσήμανε ο Ντι Μάιο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλγερινό ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ.
Ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε εξάλλου την επιθυμία η χώρα του να ”επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας με την Αλγερία, πέραν του τομέα των υδρογονανθράκων”, σύμφωνα με το επίσημο αλγερινό πρακτορείο APS.
Ο Ντι Μάιο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα των υποδομών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την τεχνολογική καινοτομία, την αγροτοβιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες.
Tι δήλωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Αλγερινό πρωθυπουργό Αμπντελαζίζ Ντζεράντ. “Μεγάλη ικανοποίηση για την εξαιρετική συνεργασία και εμπιστοσύνη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων”, έγραψε στο Twitter ο Ντι Μάιο. Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψή του στην Αλγερία από τις αρχές του έτους.
Ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει μια ιδιαίτερη θέση στις οικονομικές σχέσεις Ιταλίας και Αλγερίας χάρη κυρίως στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η οποία έχει παρουσία από το 1981 στην Αλγερία, και η οποία παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως η σημαντικότερη εταίρος της αλγερινής εταιρείας υδρογονανθράκων Sonatrach, τόσο στον πετρελαϊκό τομέα όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου. Μαζί με τη Sonatrach διαχειρίζεται τον αγωγό TransMed που συνδέει την Αλγερία με την Ιταλία μέσω της Τυνησίας.
Στη διάρκεια των συνομιλίών τους Μπουκαντούμ και Ντι Μάιο αναφέρθηκαν και στο φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, ο οποίος υπενθύμισε “τη σημασία που αποδίδει η Ιταλία στο πρόβλημα των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την επιθυμία της να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αλγερία για την αντιμετώπιση του προβλήματος”.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Frontex που αφορά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, ο αριθμός των μεταναστών που προσπάθησαν να διασχίσουν τη δυτική Μεσόγειο ανέρχεται σε περισσότερους από 3.700, εκ των οποίων οι μισοί ήταν αλγερινής καταγωγής.
Εξάλλου η αναχώρηση παράτυπων μεταναστών από την Αλγερία και την Τυνησία ενισχύθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΕΠ / Φωτογραφία αρχείου