ISW: Η Ρωσία δυσκολεύεται να διαχειριστεί την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ λόγω της περίπλοκης δομής των δυνάμεών της

Ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ λόγω της περίπλοκης δομής διοίκησης και ελέγχου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Το αμερικανικό Ινστιτούτο ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η απάντηση της Μόσχας στην ουκρανική επίθεση εντός της επικράτειάς της παρεμποδίζεται από επικαλυπτόμενες δομές διοίκησης, οι οποίες προκαλούν «τριβή» και «σύγχυση» μεταξύ των δυνάμεών της.

Για παράδειγμα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ διόρισε τον αναπληρωτή υπουργό του Yunus-Bek Yevkurov αναπληρωτή ενός συντονιστικού συμβουλίου επιφορτισμένου με την οργάνωση της στρατιωτικής απάντησης στην εισβολή στο Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ και το Μπριάνσκ.

Ο Μπελούσοφ ανέθεσε επίσης σε πέντε άτομα να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την εισβολή, όπως η επιμελητεία, η στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη, οι εκκενώσεις πολιτών και η ιατρική υποστήριξη.

Επιπλέον, η Ρωσία δημιούργησε τρεις ομάδες δυνάμεων για την προστασία των αμάχων από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με το ISW, αυτή η περιττή δομή πιθανότατα θα δημιουργήσει πρόσθετη σύγχυση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Το ISW συνεχίζει να αξιολογεί αυτές τις περίπλοκες και αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και τον φαινομενικά αυξανόμενο κατάλογο των παραγόντων που το Κρεμλίνο έχει επιφορτιστεί να ανταποκριθεί στην ουκρανική εισβολή, που εμποδίζει την ικανότητα της Ρωσίας να δημιουργήσει αποτελεσματικές κοινές δομές διοίκησης και ελέγχου», σημειώνει η έκθεση.

«Η Ρωσία σχεδιάζει να απαντήσει»

Παρά την πρόοδο των ουκρανικών δυνάμεων εντός ρωσικού εδάφους και την φαινομενικά δυσλειτουργική στρατιωτική διοίκηση της Μόσχας, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (GRU) είπε ότι οι δυνάμεις εισβολής έχουν σίγουρα ένα σχέδιο να «απαντήσουν» στην αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή.

«Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ρωσία σχεδιάζει μια απάντηση. Υπάρχουν σχέδια, τα ξέρουμε. Η κυβέρνηση και η στρατιωτική μας ηγεσία τα γνωρίζουν, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την επιχείρηση και να διαταράξουν τα ρωσικά σχέδια», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας GRU, Vadym Skibitsky.

Φωτογραφία αρχείου Reuters