ISW: Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ αυξάνει την κοινωνική δυσαρέσκεια στη Ρωσία

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί στη Ρωσία από την έναρξη της ουκρανικής εισβολής στην περιφέρεια Κουρσκ και αναγνωρίζεται στις δημόσιες δημοσκοπήσεις του Κρεμλίνου, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται το ISW, η «οργή ή δυσαρέσκεια» απέναντι στις ρωσικές αρχές αυξήθηκε από 18% των ερωτηθέντων στις 12 Ιουλίου σε 28% στις 25 Αυγούστου, τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από την εξαιρετικά αντιδημοφιλή επιστράτευση τον Νοέμβριο του 2022.

Μια άλλη δημοσκόπηση κατέγραψε πτώση στο ποσοστό αποδοχής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά 3,5% – στο 73,6%.

Όπως επισημαίνει το Kyiv Independent, το ISW εφιστά την προσοχή σε αυτές τις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι αφενός δεν υποδηλώνουν «ιδιαίτερα έντονη δυσαρέσκεια» και αφετέρου η αξιοπιστία των ερευνών που διεξάγει το Κρεμλίνο αμφισβητείται.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ωστόσο, ότι το Κρεμλίνο εκτιμά ότι πρέπει να αναγνωρίσει ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ», αναφέρει το Ινστιτούτο.

«Το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια περίπλοκη εκστρατεία ανταλλαγής μηνυμάτων με στόχο να δικαιολογήσει στο εσωτερικό ακροατήριό του γιατί η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των επιθετικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία έναντι της άμεσης εκδίωξης των ουκρανικών δυνάμεων από την περιφέρεια Κουρσκ και οι περιορισμένες αναγνωρίσεις δυσαρέσκειας μπορεί να αποτελούν μέρος αυτής της εκστρατείας».

Καθώς η εισβολή του Κιέβου στην περιφέρεια Κουρσκ εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα της, η Ουκρανία ελέγχει 1.294 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 500 τετραγωνικά μίλια) και 100 οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούτζα, δήλωσε ο αρχιστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι στις 27 Αυγούστου.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια «δύσκολη μάχη» για να ανακαταλάβει εδάφη που χάθηκαν από την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Κοέν την ίδια μέρα.

«Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ) Πούτιν θα εξαπολύσει αντεπίθεση για να προσπαθήσει να ανακτήσει αυτό το έδαφος», δήλωσε σε συνέδριο της βιομηχανίας εθνικής ασφάλειας στο Μέριλαντ σε σχόλια που μετέδωσε το Reuters.

Πηγή: Kyivindependent.com