Οι εκρήξεις στη ρωσοκρατούμενη από το 2014 Κριμαία – για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν δώσει λαβή για δεκάδες σχόλια και εκτιμήσεις και το ISW (Institute for the Study of War) κάνει μία σύνοψη, αλλά και μία εκτίμηση για τα πιθανά αίτια.
Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία έχει αποδώσει το συμβάν σε εκρήξεις πυρομαχικών στην αεροπορική βάση Σάκι της Νοβοφεντορίβκα, στη δυτική ακτή της Κριμαίας.
Η Ουκρανία έχει περιοριστεί σκωπτικά να «υπενθυμίσει» πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας – όπως η απαγόρευση του καπνίσματος – σε περιοχές που έχουν εύφλεκτα υλικά.
Όπως επισημαίνει το ISW οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες 12 δυνατών εκρήξεων στην αεροπορική βάση Σάκι.
Ο Σύμβουλος της Διοίκησης της Περιφέρειας Χερσώνας Serhiy Khlan ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη ρωσική βάση πυρομαχικών, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση της ουκρανικής εμπλοκής στο περιστατικό.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές σε εξοπλισμό ρωσικής αεροπορίας. Ωστόσο πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πυροσβέστες να σβήνουν ένα φλεγόμενο αεροπλάνο, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία Αρχηγός της Κριμαίας Sergey Aksyenov ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι απομάκρυναν μόνο μερικούς κατοίκους σε σπίτια κοντά στην αεροπορική βάση, αλλά πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη γέφυρα της Κριμαίας και την αναχώρηση πολλών minibus.
Ποιά ήταν όμως η αιτία της έκρηξης, πέραν των «επίσημων» ανακοινώσεων;
Το ISW σημειώνει ότι η Ρωσίδα προπαγανδίστρια Margarita Simonyan ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι επίθεσης με πύραυλο ή ρουκέτα.
Οι Ρώσοι μπλόγκερ εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του χτυπήματος, με ορισμένους να εικάζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν συστήματα τακτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του στρατού που παρείχαν οι ΗΠΑ (ATACMS). Ωστόσο, επισημαίνει το ISW, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν τα συστήματα ATACMS.
Το Κρεμλίνο συνεχίζει στην ανάλυσή του το ISW – έχει ελάχιστα κίνητρα να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι διεξήγαγε πλήγματα που προκάλεσαν τη ζημιά, καθώς τέτοια πλήγματα θα αποδείκνυαν την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, την οποία είχε ήδη αποκαλύψει η ουκρανική βύθιση του Moskva.
Το ISW επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμη καμία βάση ανεξάρτητα για να εκτιμήσει την ακριβή αιτία των εκρήξεων. Όμως η φαινομενική ταυτόχρονη έκρηξη σε δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις πιθανότατα αποκλείει την επίσημη ρωσική εκδοχή της τυχαίας πυρκαγιάς, ενώ δεν αποκλείει ούτε δολιοφθορά, ούτε επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η Ουκρανία – πάντα κατά το ISW – θα μπορούσε να έχει τροποποιήσει τους πυραύλους Neptune που διαθέτει για χρήση σε χερσαίες επιθέσεις (όπως έκαναν οι Ρώσοι με αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους), αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση αυτή τη στιγμή.
Πηγή: ISW