OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ISW: Γιατί η Ρωσία δεν θα παραδεχόταν ένα Ουκρανικό χτύπημα στην Κριμαία

10/08/2022 - 11:30
Κριμαία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι εκρήξεις στη ρωσοκρατούμενη από το 2014 Κριμαία – για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν δώσει λαβή για δεκάδες σχόλια και εκτιμήσεις και το ISW (Institute for the Study of War) κάνει μία σύνοψη, αλλά και μία εκτίμηση για τα πιθανά αίτια.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία έχει αποδώσει το συμβάν σε εκρήξεις πυρομαχικών στην αεροπορική βάση Σάκι της Νοβοφεντορίβκα, στη δυτική ακτή της Κριμαίας.

Η Ουκρανία έχει περιοριστεί σκωπτικά να «υπενθυμίσει» πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας – όπως η απαγόρευση του καπνίσματος – σε περιοχές που έχουν εύφλεκτα υλικά.

Όπως επισημαίνει το ISW οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες 12 δυνατών εκρήξεων στην αεροπορική βάση Σάκι.

Impressive double boom from the same event on Novofedorivka airport near Saky. #Ukraine #Crimea pic.twitter.com/SZ96XGSls0

— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) August 9, 2022

Ο Σύμβουλος της Διοίκησης της Περιφέρειας Χερσώνας Serhiy Khlan ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη ρωσική βάση πυρομαχικών, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση της ουκρανικής εμπλοκής στο περιστατικό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές σε εξοπλισμό ρωσικής αεροπορίας. Ωστόσο πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πυροσβέστες να σβήνουν ένα φλεγόμενο αεροπλάνο, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

#Ukraine: New footage from the ground at the Russian airbase in Novofedorivka, #Crimea, shows that at least 1 Su-24M attack aircraft was totally destroyed due to a "violation of fire safety requirements". The real reason for the catastrophic explosions today is currently unknown. pic.twitter.com/sGRa0MtJZz

— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 9, 2022

Satellite images of the Saky airfield in Crimea, made yesterday at 11.10 am, show that more than 30 planes and helicopters were there before the explosion – worth more than $1 billion in total.

It would take over 18 months to replace them even without the sanctions. pic.twitter.com/qMTXJ2ba0G

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 10, 2022

Ο διορισμένος από τη Ρωσία Αρχηγός της Κριμαίας Sergey Aksyenov ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι απομάκρυναν μόνο μερικούς κατοίκους σε σπίτια κοντά στην αεροπορική βάση, αλλά πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη γέφυρα της Κριμαίας και την αναχώρηση πολλών minibus.

Спецоперация. Все идет по плану.
Русские бегут из Крыма, на дорогах огромные пробки. pic.twitter.com/Jcr1cHPrcD

— Подпоручик Киже (@Lt_Kizhe) August 9, 2022

Ποιά ήταν όμως η αιτία της έκρηξης, πέραν των «επίσημων» ανακοινώσεων;

Το ISW σημειώνει ότι η Ρωσίδα προπαγανδίστρια Margarita Simonyan ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι επίθεσης με πύραυλο ή ρουκέτα.

Οι Ρώσοι μπλόγκερ εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του χτυπήματος, με ορισμένους να εικάζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν συστήματα τακτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του στρατού που παρείχαν οι ΗΠΑ (ATACMS). Ωστόσο, επισημαίνει το ISW, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν τα συστήματα ATACMS.

Το Κρεμλίνο συνεχίζει στην ανάλυσή του το ISW – έχει ελάχιστα κίνητρα να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι διεξήγαγε πλήγματα που προκάλεσαν τη ζημιά, καθώς τέτοια πλήγματα θα αποδείκνυαν την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, την οποία είχε ήδη αποκαλύψει η ουκρανική βύθιση του Moskva.

Το ISW επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμη καμία βάση ανεξάρτητα για να εκτιμήσει την ακριβή αιτία των εκρήξεων. Όμως η φαινομενική ταυτόχρονη έκρηξη σε δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις πιθανότατα αποκλείει την επίσημη ρωσική εκδοχή της τυχαίας πυρκαγιάς, ενώ δεν αποκλείει ούτε δολιοφθορά, ούτε επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ουκρανία – πάντα κατά το ISW – θα μπορούσε να έχει τροποποιήσει τους πυραύλους Neptune που διαθέτει για χρήση σε χερσαίες επιθέσεις (όπως έκαναν οι Ρώσοι με αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους), αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση αυτή τη στιγμή.

Πηγή: ISW

Tags: ATACMSMOSKVAΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΚΡΙΜΑΙΑΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Σίδνεϊ
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

14/12/2025 - 19:09
Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

14/12/2025 - 18:40
An-22 - συντριβή
ΚΟΣΜΟΣ

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

14/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert