«Ιστορική ημέρα» – Η Φινλανδία κάνει επίσημα αίτημα για ένταξη στο NATO

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.

Καθώς χθες, Σάββατο, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 φινλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη.

«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.

«Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε (…) Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε σήμερα ο Νιινίστο για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Στη Φινλανδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράσθηκε σ’ ένα ιστορικό άλμα στην υποστήριξη προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία από τη Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ»

Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η πλειοψηφία της Συμμαχίας στο πλευρό της Φινλανδίας

Θετικά βλέπουν την επικείμενη αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Καναδάς και η Ολλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τους, από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Συμμαχίας, στο Βερολίνο.

Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, από την άτυπη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters