Ισραήλ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στους χειρισμούς της πανδημίας του κορονοϊού και τη διαφθορά

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν για ακόμη μια μέρα, χθες Σάββατο, στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ για να καταγγείλουν τη διαφθορά και τους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας του κορονοϊού, σε μια κλιμακούμενη υγειονομική και οικονομική κρίση που πλήττει το Ισραήλ.

Η λαϊκή οργή διογκώνεται στη χώρα, έπειτα από τα νέα μέτρα απαγόρευσης που επιβλήθηκαν λόγω της αναζωπύρωσης της επιδημίας που μαστίζει την οικονομία, με διαδηλωτές να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει την επαφή» με την πραγματικότητα.

Η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η επαναφορά των μέτρων απαγόρευσης οδηγούν τις τελευταίες μέρες Ισραηλινούς σε πορείες στους δρόμους σε σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης.

Χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ, έγινε και πάλι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτησή του.

Κατηγορούμενος για δωροληψία, απιστία και απάτη σε τρεις υποθέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δίκης της οποίας η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή.

«Δημοκρατία», «ψεύτης» και «χειραγωγός» ήταν μερικά από τα πλακάτ των εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος και τουλάχιστον δύο άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Reuters.

Στην παράκτια πόλη του Τελ Αβίβ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Τσάρλς Κλορ για να καταγγείλουν τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Η συγκεκριμένη διαδήλωση διοργανώθηκε από ανεξάρτητες οργανώσεις εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και από καλλιτέχνες που αισθάνομαι εγκαταλειμμένοι από την κυβέρνηση μετά το αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων και δημόσιων χώρων.

Για να αποφευχθούν καθολικά περιοριστικά μέτρα λόγω της απότομης αύξησης της μετάδοσης της νόσου, οι αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι οι περισσότερες μη απαραίτητες επιχειρήσεις και οι δημόσιοι χώροι θα παραμένουν μέχρι νεωτέρας κλειστοί κατά τη διάρκεια των σαββατοκύριακων. Στις αρχές Ιουλίου είχαν επιβληθεί επιπλέον απαγορεύσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Reshet TV News ανέφερε ότι η αστυνομία στο Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει τους διαδηλωτές. Μετέδωσε πλάνα από συμπλοκές αστυνομικών και διαδηλωτών. Η αστυνομία ανέφερε ότι προέβη σε συλλήψεις.

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραθαλάσσια ισραηλινή πόλη μετά από παρόμοιο κάλεσμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ, με πληθυσμό περίπου εννέα εκατομμυρίων, καυχιόταν για τον χειρισμό της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των νέων μολύνσεων άρχισε να αυξάνεται και πάλι μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας το 20%, με στόχο να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ένα σχέδιο οικονομικής ανακούφισης ύψους 90 δισεκατομμυρίων σέκελ (περίπου 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ), συμπεριλαμβανομένης οικονομικής βοήθειας σε «όλους τους πολίτες».

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου “13” που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, το 61% των ψηφοφόρων είναι «δυσαρεστημένο» με τη διαχείριση της επιδημίας.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει επίσημα περισσότερες από 49.000 μολύνσεις και 400 θανάτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ