Σφίγγει ο «συμμαχικός κλοιός» γύρω από το Ισραήλ, είτε ενόψει της επίθεσης στην Ράφα, είτε λόγω της άρνησής του να «ανοίξει τις κάνουλες» της ανθρωπιστικής βοήθειας προς του Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Η αμερικανική διπλωματία επανέλαβε χθες Δευτέρα 8/4/2024 την εναντίωσή της σε οποιαδήποτε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, μερικές ώρες αφού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως η κυβέρνησή του όρισε «ημερομηνία» γι’ αυτή.
Λίγες ώρες αργότερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωνε ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, πιθανόν ακόμη και να του επιβληθούν κυρώσεις, προκειμένου να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Πρέπει να υπάρξουν μοχλοί επιρροής και υπάρχουν πολλοί μοχλοί που φτάνουν ως τις κυρώσεις ώστε να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει από τα σημεία ελέγχου», τόνισε ο Σεζουρνέ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI και το τηλεοπτικό δίκτυο France 24.
«Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που πρότειναν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος των Ισραηλινών εποίκων που επιδίδονται σε πράξεις βίας στη Δυτική Όχθη. Θα συνεχίσουμε αν χρειαστεί ώστε να πετύχουμε τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.
Ο Σεζουρνέ εκτίμησε ότι «δεν είναι χρήσιμο» να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος «χωρίς να ενταχθεί αυτό σε μια διαδικασία ειρήνευσης».
Αναφορικά με την επικείμενη κατά τα φαινόμενα επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως θεωρούν ότι μαζική στρατιωτική εισβολή στη Ράφα θα είχε εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες για τους αμάχους και «θα έπληττε, σε τελευταία ανάλυση, την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ».
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ