Ισραήλ: Απόψε συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία με τη Χαμάς περί απελευθέρωσης ομήρων

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει στις 8 το βράδυ σήμερα για να εγκρίνει τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, αναφέρουν πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σε συνάντησή του με εφεδρικούς στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «προχωράμε» προς μια συμφωνία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να πω πολλά, ακόμη και τώρα, αλλά ελπίζω να έχουμε καλά νέα σύντομα».

Νωρίτερα, το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι μια συμφωνία είναι πολύ κοντά, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία ότι τουλάχιστον 50 άτομα θα απελευθερωθούν, ενώ δεκάδες άλλοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την παράταση της προγραμματισμένης εκεχειρίας.

Όσοι πρόκειται να απελευθερωθούν αναμένεται να είναι 40 παιδιά και 13 μητέρες, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η συμφωνία, η οποία έγινε με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ θα αφορά την κατάπαυση του πυρός από μεριάς του Ισραήλ για 4 – 5 ημέρες, αλλά και απελευθέρωση Παλαιστίνων γυναικών και παιδιών που είναι φυλακισμένοι σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το Ισραήλ θα σταματήσει επίσης να χρησιμοποιεί drones για την παρακολούθηση τμημάτων ή ολόκληρης της Γάζας για αρκετές ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

«Υπό το πρίσμα των εξελίξεων σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μας, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει σήμερα το απόγευμα το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο στις 18:00, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19:00 και το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20:00.», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Mε πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters