Ισραήλ: Σειρήνες στο Τελ Αβίβ – Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, την ώρα που νέες σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και σε βόρειες πόλεις για εισερχόμενες ρουκέτες από τη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά πυροβολικού, στην πιο έντονη κλιμάκωση της βίας στα σύνορα με τον Λίβανο, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα λέει ότι 13 από τους μαχητές της έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από τις 7 Οκτωβρίου.

Τρεις Ισραηλινοί, ανάμεσά τους ένα νεαρό κορίτσι, τραυματίστηκαν καθώς πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες. Ωστόσο, και η Χαμάς σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς περιοχές του βόρειου Ισραήλ.

Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς βόρειες κοινότητες σε σύντομο διάστημα σήμερα το απόγευμα, ενεργοποιώντας το Iron Dome και πυροδοτώντας σειρήνες σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Nahariya και Kiryat Shmona, όπου ζουν σχεδόν 90.000 άνθρωποι.

Οι ένταση των επιθέσεων προμηνύουν τον κίνδυνο να ανοίξει και ένα δεύτερο μέτωπο για τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα Λωρίδα.

Η Χεζμπολάχ, η οποία πολέμησε με το Ισραήλ το 2006, είπε ότι έπληξε ισραηλινές θέσεις στη Μανάρα με κατευθυνόμενους πυραύλους. Ανέφερε επίσης ότι οι μαχητές της είχαν επιτεθεί σε τέσσερις άλλες ισραηλινές θέσεις την Πέμπτη.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι είναι πλήρως έτοιμη να συμβάλει την Χαμάς στη σύγκρουση με το Ισραήλ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι οι επιθέσεις στα σύνορα να έχουν απώτερο σκοπό να κρατήσουν απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις χωρίς να ανοίξουν ένα νέο μεγάλο μέτωπο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε στις 15 Οκτωβρίου ότι το Ισραήλ δεν είχε κανένα συμφέρον να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό του και ότι εάν η Χεζμπολάχ συγκρατηθεί τότε το Ισραήλ θα διατηρήσει επίσης την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων όπως ήταν.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Reuters, Al Jazeera / Φωτογραφία Reuters