Ισραήλ: Σε εξέλιξη μάχες με ομάδα της Χαμάς που διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος μέσω της θάλασσας

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ επιτέθηκε σε μαχητές της Χαμάς καθώς «προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος στην περιοχή Ζικίμ μέσω της θάλασσας».

Το Ζικίμ είναι ένα μικρό κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, ακριβώς βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη στρατιωτική εγκατάσταση από την οποία έφυγαν οι τρομοκράτες». Ο αριθμός των μαχητών της Χαμάς που εμπλέκονται δεν ήταν αμέσως σαφής.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της διείσδυσαν από θάλασσα και ξηρά στις παραλίες του Ζικίμ, νότια της Ασκελόν, και μέχρι τώρα συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις.

Το ισραηλινό μέσο Channel 12 News επιβεβαιώνει ότι μάχες είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χαμάς. Σύμφωνα με τον σταθμό, ακούγονται πυροβολισμοί στην περιοχή και στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν από πάνω. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 5 νεκρούς μαχητές της Χαμάς.

Οι κάτοικοι του κιμπούτζ Ζικίμ έχουν ενημερωθεί ότι οι μάχες διεξάγονται στην ακτογραμμή και όχι στο κιμπούτς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ενημέρωσε ότι οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν να αναζητούν επιπλέον πιθανούς τρομοκράτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της θάλασσας.

Ο Χαγκάρι είπε ότι οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών κομάντο – που δρούσαν απέναντι από την ακτή της πόλης της Γάζας, «εντόπισαν τον πυρήνα τρομοκρατών της Χαμάς να εισέρχεται στη θάλασσα από μια σήραγγα».

Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού άνοιξαν πυρ στους δύτες της Χαμάς, σκοτώνοντάς τους, «και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν άλλα μέλη του πυρήνα στη θάλασσα», διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Al Jazeera / Φωτογραφία αρχείου Reuters