Ισραήλ: «Από εδώ και πέρα η Λωρίδα της Γάζας είναι πεδίο μάχης – Μπαίνουμε στην επόμενη φάση του πολέμου»

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας στο στόχαστρο σήραγγες και άλλες υποδομές της Χαμάς καθώς και ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

«Επιτεθήκαμε πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε στους τρομοκρατικούς πράκτορες όλων των βαθμίδων, παντού», ανέφερε σε μήνυμα βίντεο. «Οι οδηγίες για τις δυνάμεις είναι σαφείς: η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας διαταγής».

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι στο εξής η Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της θα θεωρούνται «πεδίο μάχης» και κάλεσε τους κατοίκους «να φύγουν αμέσως» προς τα νότια.

«Το κυβερνείο της Γάζας είναι πεδίο μάχης. Οι τοποθεσίες των καταφυγίων και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ασφαλείς» αναφέρεται σε φυλλάδια που ο στρατός λέει ότι έριξε στην πόλη. «Πρέπει να φύγετε αμέσως προς τις ζώνες νοτίως του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διαρρέει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

«Αυτός ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρζι Χαλέβι σε τηλεοπτικό μήνυμα.

«Οι δυνάμεις μας πραγματοποιούν επί του παρόντος χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας… που εξυπηρετούν την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου: εξάρθρωση της Χαμάς, ασφάλεια στα σύνορα και ύψιστες προσπάθειες για την επιστροφή όλων των ομήρων στην πατρίδα», πρόσθεσε.

«Οι στόχοι του πολέμου απαιτούν είσοδο στο έδαφος. Δεν υπάρχουν επιτεύγματα χωρίς κινδύνους και δεν υπάρχει νίκη χωρίς να πληρωθούν τιμές», συνεχίζει.

«Για να εκθέσει τον εχθρό και να τον καταστρέψει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να μπεις στο έδαφός του με μεγάλη δύναμη», λέει ο Χαλεβί, προσθέτοντας ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις «εξυπηρετούν όλους τους στόχους του πολέμου».

BBC: «Αυτή είναι η μεγάλη χερσαία επίθεση του Ισραήλ»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου του BBC Jeremy Bowen οι δυνάμεις του Ισραήλ προσπαθούν να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας «κομμάτι-κόμματι».

«Είμαι στο Σντερότ, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα. Τα συνεχή πυρά βαρέως πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται. Η ισραηλινή πυροβολαρχία εδώ κοντά ρίχνει αρκετές φορές το λεπτό. Η ίδια η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν φύγει ή έχουν απομακρυνθεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων», αναφέρει ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen και δημοσιεύει το BBC.

«Μέσα από το βίντεο από τη Γάζα που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί του Σαββάτου και απ’ ό,τι μπορεί να δει κανείς κατά μήκος της συνοριακής περιοχής το βράδυ της Παρασκευής, φαίνονται πολύ ισχυροί βομβαρδισμοί. Αλλά η διακοπή των επικοινωνιών σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει», γράφει ο Bowen.

«Ενώ ο βομβαρδισμός επικεντρώνεται πολύ στο βορρά, η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος μόνο περίπου 45 χιλιόμετρα (28 μίλια), οπότε μπορείτε να ακούσετε την έκταση των εκρήξεων για μίλια γύρω και σίγουρα σε όλη την περιοχή».

«Όπως καταλαβαίνω, ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα προσπαθεί να καθαρίσει σήραγγες, πιθανώς με τις ειδικές δυνάμεις να εντοπίζουν στόχους για αυτές τις επιθέσεις της αεροπορίας», γράφει ο Bowen.

«Τα τανκς μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στο φως της ημέρας, ώστε να μπορούν να τραβήξουν μερικά από αυτά πίσω. Αλλά από όσο μπορούμε να πούμε, συνεχίζεται ακόμα», αναφέρει.

Στη συνέχεια ο Bowen προσθέτει… «Είναι επίθεση στο έδαφος; Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλήσουμε πολύ στους ορισμούς όλων αυτών. Όταν είδαμε τη στρατιωτική συγκέντρωση, την κινητοποίηση πάνω από 300.000 εφέδρων, νομίζαμε ότι θα βλέπαμε μια ολομέτωπη εισβολή στη Γάζα.

«Νομίζω όμως ότι αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι – κομμάτι. Ένιωσα από τα σχόλια του ισραηλινού στρατού ότι πρόκειται να συνεχίζουν να πιέζουν και ότι επρόκειτο για εκδίκηση».

Ν«ομίζω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μια πολύ εκτεταμένη επιδρομή ή μια επίγεια επίθεση. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει και Παλαιστίνιους αμάχους», καταλήγει ο δημοσιογράφος του BBC.

Με πληροφορίες από: Newsit, Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters