Ισραήλ: Προσφέρει στον αρχηγό της Χαμάς ασφαλή έξοδο από τη Γάζα, με αντάλλαγμα τους ομήρους

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/File Photo

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ισραήλ για ομήρους και αγνοούμενους, Γκαλ Χιρς πρότεινε να προσφερθεί στον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ασφαλές πέρασμα δια μέσω της Γάζας σε αντάλλαγμα για τους 101 ομήρους που εξακολουθούν να βρίσκονται αιχμάλωτοι της εξτρεμιστικής ιλσαμιστικής οργάνωσης, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης 10.9.2024 η Jerusalem Post, επικαλούμενη δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση να επιτραπεί η έξοδος του Σινουάρ από τη Γάζα βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και δύο ημέρες, ωστόσο δεν είναι σαφές ποια ήταν η απάντηση της Χαμάς και αν θα την αποδεχτεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χιρς, η πρόταση αυτή διατυπώθηκε με σκοπό την ανάπτυξη νέων λύσεων για μια συμφωνία, καθώς οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις δείχνουν να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

«Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή διέλευση στον Σινουάρ, την οικογένειά του, όποιον θέλει να τον ακολουθήσει. Θέλουμε πίσω τους ομήρους. Θέλουμε και αποστρατικοποίηση φυσικά — ένα νέο σύστημα που θα διαχειριστεί τη Γάζα», δήλωσε ο Χιρς.

«Παράλληλα, πρέπει να επεξεργαστούμε στα σχέδια Β, C και D γιατί πρέπει να φέρουμε τους ομήρους πίσω στην πατρίδα», πρόσθεσε ο Χιρς. «Ο χρόνος τρέχει, οι όμηροι δεν έχουν χρόνο».

Ο Χιρς εξήγησε επίσης ότι μέχρι αυτό το σημείο στις διαπραγματεύσεις, η Χαμάς «επιδίωξε να υπαγορεύσει όρους αντί να διαπραγματευτεί».

Σχετικά με τους έξι ομήρους που εκτελέστηκαν σε μια σήραγγα της Ράφα από τρομοκράτες της Χαμάς στα τέλη Αυγούστου, ο Χιρς τόνισε ότι «θα υπάρχει τίμημα για αυτές τις δολοφονίες».