Ισραήλ: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στη Χεζμπολάχ γιατί στη Γάζα μπορούμε να κάνουμε όσα θέλουμε»

REUTERS/Ammar Awad

Ο Μπένι Γκαντζ, πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ, έκρινε χθες Κυριακή σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον πως είναι καιρός οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ανταλλάσσουν στην πράξη καθημερινά πυρά με τη λιβανική Χεζμπολά, ενώ κάλεσε επίσης να αντιμετωπιστεί το Ιράν.

«Έφθασε η ώρα του βορρά, στην πραγματικότητα, νομίζω ότι έχουμε αργήσει», είπε ο κ. Γκαντζ κατά τη διάρκεια φόρουμ διαλόγου για τη Μέση Ανατολή (του MEAD) στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, κρίνοντας πως η κυβέρνηση «έκανε λάθος» προχωρώντας στην εσπευσμένη απομάκρυνση τόσο πολλών κατοίκων του βορρά μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Χιλιάδες Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην βορρά, καθώς από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανταλλάσσουν πρακτικά καθημερινά σφοδρά πυρά, κυρίως στη μεθόριο. Το λιβανικό σιιτικό κίνημα άνοιξε μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, σύμμαχό του, και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ο κ. Γκαντζ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, σήμερα επικεφαλής του κόμματος Εθνική Ένωση (κεντρώο), παραιτήθηκε από την κυβέρνηση πολέμου του δεξιού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον Ιούνιο. Δέχθηκε να συμμετάσχει στο όργανο αυτό όταν δημιουργήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς. Πλέον έχει διαλυθεί.

«Νομίζω εδώ και μήνες πως διαθέτουμε αρκετές δυνάμεις για τη Γάζα και πρέπει να επικεντρωθούμε στο το γίνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας», είπε.

«Στη Γάζα, έχουμε ξεπεράσει ένα αποφασιστικό σημείο της εκστρατείας. Μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε» στον θύλακο, διαβεβαίωσε, καθώς οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων συνεχίζονται και δεν διαφαίνεται καμιά προοπτική να κλειστεί σύντομα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

«Νομίζω πως πρέπει να επιδιώξουμε να κλειστεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι αλλά αν δεν καταλήξουμε σε αυτή τις ημέρες ή τις εβδομάδες που έρχονται, πρέπει να μετακινήσουμε δυνάμεις στον βορρά».

«Δεν νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε άλλο (…) έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε», επέμεινε, χωρίς να αποκλείει «να πλήξουμε τον Λίβανο αν αυτό καταστεί απαραίτητο». Πέρα από αυτό, ο στρατηγός ε.α. επέμεινε στο ότι «το αληθινό ζήτημα είναι το Ιράν». «Η Χαμάς είναι παλιά ιστορία (…) το ζήτημα του Ιράν και των εντολοδόχων του σε όλη την περιοχή και του τι προσπαθούν να κάνουν, αυτό είναι το αληθινό ζήτημα», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters