Ισραήλ: Πιέζεται διεθνώς για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας – Ψηφοφορία από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με νέες, εντεινόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία, την ώρα πάντως που οι ΗΠΑ υπόσχονται πως θα συνεχίσουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου της ισραηλινής πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας, που είναι να «εξαλειφθεί» η Χαμάς.

Το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για νέο σχέδιο απόφασης που καλεί να υπάρξει «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στον παλαιστινιακό θύλακο, μετά την άσκηση βέτο από πλευράς των ΗΠΑ σε προηγούμενες προσπάθειες. Η ψηφοφορία αυτή αναβλήθηκε για σήμερα, ώστε να επιτραπεί να διεξαχθούν ευρύτερες διαπραγματεύσεις γύρω από υπό κατάρτιση νέο κείμενο.

Η κατάσταση στο πεδίο επιχειρήσεων

Εδώ και δυο μήνες, το Ισραήλ διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξοντώσει τη Χαμάς, ο στρατιωτικός βραχίονας της οποίας διέπραξε την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία του σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις.

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν ακόμη 129, σύμφωνα με τις αρχές. Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε κάπου 19.500 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβους, στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Χθες Τρίτη, 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ανάμεσα στα θύματα ήταν τέσσερα παιδιά και δημοσιογράφος, ο Άντελ Ζορόμπ. Ο τρομακτικός απολογισμός στην παλαιστινιακή πλευρά ενισχύει τις εκκλήσεις διπλωματών πολλών κρατών να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή έστω αποκλιμάκωση.

Οι διεθνείς πιέσεις

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον σχεδιάζει να συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας κι αναμένεται να καλέσουν από κοινού να υπάρξει «διαρκής κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ χθες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό «εξοπλισμό» τον Τσαχάλ, τον στρατό του Ισραήλ, ενώ επαναβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «επιβάλει χρονοδιάγραμμα» στον ιστορικό σύμμαχό της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επέμεινε στην ανάγκη να «μειωθούν» οι «ζημιές στους αμάχους» και να «προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters