Ισραήλ: Πέθανε στη φυλακή στέλεχος παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης – Απειλούν με αντίποινα οι Παλαιστίνιοι 

Ανώτερο στέλεχος ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης που είχε καταδικαστεί σε ισόβια στο Ισραήλ, και στον οποίο είχε αναφερθεί σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, πέθανε σήμερα από καρκίνο, δήλωσαν οι αρχές.

Ο Νάσερ Αμπού Χμέιντ,συνιδρυτής της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του αλ Άκσα, του ένοπλου παρακλαδιού του κινήματος Φάταχ του Αμπάς, είχε καταδικαστεί για τον φόνο επτά Ισραηλινών και τον σχεδιασμό άλλων επιθέσεων. Οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Άκσα θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση στο Ισραήλ και στη Δύση. Είχε καταδικαστεί πολλές φορές σε ισόβια και βρισκόταν στη φυλακή από το 2002.

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, ένοπλα μέλη της Φάταχ του Αμπάς κατέβηκαν στους δρόμους, μερικοί πυροβολώντας στον αέρα προτού ανακοινώσουν τον σχηματισμό μιας νέας ένοπλης οργάνωσης με την επωνυμία «Μασκοφόρος Λέων», όπως ήταν το παρανόμι του Χμέιντ.

Δημοσιογράφοι του AFP ανέφεραν πως στη Ραμάλα, στη Ναμπλούς, στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ, καταστήματα έκλεισαν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Χμέιντ. Μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους σε πολλά χωριά και οι συγκεντρώσεις αυξάνονται συνεχώς.

Απειλούν με αντίποινα οι Παλαιστίνιοι 

Ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αδιαφόρησε για τις ιατρικές ανάγκες του Αμπού Χμέιντ και ότι ευθύνεται για τον θάνατό του, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA. Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ επεσήμανε ότι ο 50χρονος Αμπού Χμέιντ λάμβανε «στενή και συνεχή θεραπεία» για τον καρκίνο στον πνεύμονα από τον οποίο έπασχε.

Αφού έπεσε σε κώμα, η Υπηρεσία Φυλακών επέτρεψε στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί για λίγο χθες, Δευτέρα, παρουσία δεσμοφυλάκων, δήλωσε η μητέρα του στον ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine.

«Δόξα τω θεώ εγώ και οι αδελφοί του καταφέραμε να τον δούμε και να τον αποχαιρετήσουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι ελπίζει να δοθεί στην οικογένεια το πτώμα του προκειμένου να ταφεί.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ο Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι έλεγαν «στον ηρωικό κρατούμενο Νάσερ Αμπού Χμέιντ και στους συντρόφους τους ότι η αυγή έρχεται και ότι έχει έρθει η ώρα να σπάσουν οι αλυσίδες τους».

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της αντίπαλης οργάνωσης, της ισλαμικής Χαμάς, χαρακτήρισε σε μια δήλωση τον θάνατο του Χμέιντ «έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο».

Πηγή: AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters