Ισραήλ: Οι αναχαιτίσεις των ιρανικών drones κόστισαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Το κόστος των αναχαιτίσεων ιρανικών drones και πυραύλων στον ουρανό του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το ισραηλινό Ynetnews.

Η μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής στο Ισραήλ ανακόπηκε από τα εξελιγμένα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, το φημισμένο Iron Dome και το σύνολο των ισραηλινών και συμμαχικών αεροσκαφών.

Ωστόσο, η επιχείρηση αντιμετώπισης της ιρανικής επίθεσης ήταν πολυδάπανη και δημιουργούνται ερωτήματα για το ακριβές κόστος και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι να ξοδεύονται τόσα χρήματα για ένα μόνο χτύπημα. Ο στρατηγός ε.α Reem Aminoach, πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του IDF, σε εκτίμησή του στο Ynetnews, δήλωσε ότι η αεράμυνα κόστισε στο Ισραήλ πάνω από ένα δις δολάρια. 

«Αν μιλάμε για βαλλιστικούς πυραύλους που πρέπει να καταρριφθούν με σύστημα Arrow, πυραύλους κρουζ που πρέπει να καταρριφθούν με άλλους πυραύλους και UAV, τα οποία ουσιαστικά καταρρίπτουμε κυρίως με αεροπλάνα – τότε προσθέστε το κόστος – 3,5 εκατομμύρια δολάρια για έναν πύραυλο Arrow και 1 εκατομμύριο δολάρια για ένα David’s Sling. Αν προσθέσετε και τα υπόλοιπα, το κόστος ανεβαίνει πολύ».

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 300 UAV φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Φωτογραφία Reuters