Ισραήλ: Ο στρατός προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα για την ασφάλεια των ομήρων

Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) εξέδωσε προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων, αναφέρει το ισραηλινό Channel 13.

Το δίκτυο επικαλείται έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο που ισχυρίζεται ότι μια συμφωνία ομήρων, θα επέτρεπε στον ισραηλινό στρατό να επιχειρεί πιο ελεύθερα στη Γάζα, ακόμη και σε μέρη όπου δεν έχει ακόμη επιχειρήσει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αρχηγός των IDF, Χέρτζι Χαλεβί, επισκέφτηκε τη σήραγγα στη Ράφα όπου βρέθηκαν τα πτώματα έξι ομήρων το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού εκτελέστηκαν από μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι προφανώς έμαθαν ότι οι IDF πλησίαζαν.

Η πολιτική των IDF είναι να μην μπαίνει σε περιοχές όταν έχουν πληροφορίες ότι μπορεί να κρατούνται όμηροι εκεί. Οι πληροφορίες προφανώς δεν ήταν αρκετά ισχυρές σχετικά με τη συγκεκριμένη σήραγγα στη Ράφα, κάτι που οδήγησε τους στρατιώτες να πλησιάσουν την περιοχή.

Μια προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη από τον ισραηλινό στρατό για τη δολοφονία των έξι ομήρων διαπίστωσε ότι μαχητές της Χαμάς που ήταν τοποθετημένοι έξω από τη σήραγγα της Ράφα, εντόπισαν ισραηλινά στρατεύματα να πλησιάζουν και ενημέρωσαν τους φρουρούς που εκτέλεσαν τους Ισραηλινούς ομήρους.

Από την μεριά του, ο αρχηγός των IDF, επισκέφθηκε χθες την κεντρική Λωρίδα της Γάζας και άφησε να εννοηθεί ότι είναι υπέρ μιας συμφωνίας με την Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε κανέναν από τους πολεμικούς στόχους. Ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει να νικάει τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επαναφέρει τους ομήρους ζωντανούς», είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία αρχείου Reuters