Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε ακόμη έναν όμηρο από τη Λωρίδα της Γάζας

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε τον Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, έναν Βεδουίνο από το νότιο Ισραήλ, όμηρο στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια «περίπλοκης επιχείρησης», στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Ο στρατός και η Σιν Μπετ (η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών) διέσωσαν τον όμηρο Κάιντ Φαρχάν αλ Κάντι, 52 ετών, από τη Ραχάτ», μία βεδουίνικη πόλη στην έρημο της Νεγκέβ, «που είχε απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και είχε οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο στρατός, προσθέτοντας ότι η ιατρική κατάσταση του ομήρου είναι φυσιολογική.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον αλ Κάντι, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, και τόνισε ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φέρει και τους υπόλοιπους ομήρους πίσω στο Ισραήλ».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε από την μεριά του ότι η επιχείρηση διάσωσης του αλ Κάντι «ήταν μέρος των τολμηρών και θαρραλέων δραστηριοτήτων του IDF που διεξήχθη βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να επιστρέψει τους ομήρους στο σπίτι στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρεται καθόλου στους ισχυρισμούς ότι ο όμηρος «δραπέτευσε από τα χέρια των μαχητών της Χαμάς που τον κρατούσαν και έφτασε μόνος του σε θέση του ισραηλινού στρατού».

Ο αλ Κάντι βρέθηκε ζωντανός μέσα σε μια σήραγγα από κομάντο της επίλεκτης μονάδας Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού.

Πλέον πιστεύεται ότι 104 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών 34 που επιβεβαιώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 αμάχους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 και τέσσερις όμηροι είχαν απελευθερωθεί πριν από αυτήν.

Οκτώ όμηροι έχουν διασωθεί από τα στρατεύματα ζωντανοί και τα πτώματα 30 ομήρων έχουν επίσης ανασυρθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό καθώς προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους.

Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα πτώματα δύο στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που σκοτώθηκαν το 2014.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφία Reuters