Ισραήλ: Ο Νετανιάχου μπλοκάρει το ταξίδι του Υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ

ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo

Το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ στις ΗΠΑ αναβλήθηκε λόγω των «όρων της τελευταίας στιγμής» που επέβαλε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γκάλαντ επρόκειτο να πετάξει τις επόμενες ώρες για τις ΗΠΑ και να συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν. Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ενημέρωσε το αντίστοιχο υπουργείο των ΗΠΑ για την αναβολή της επίσκεψης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στον Γκάλαντ ότι η επίσκεψη δεν εγκρίνεται έως ότου ο Νετανιάχου μιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας εγκρίνει την προγραμματισμένη απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Οι δύο άντρες είναι σε κόντρα από πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με την Χαμάς στη Γάζα και διαφωνούν συχνά, κυρίως για την στρατιωτική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το Ισραήλ.

Πριν λίγο καιρό, ο Νετανιάχου ήθελε να καρατομήσει τον Γκάλαντ, καθως διαφωνούσαν για τις επιχειρήσεις στον Λίβανο και την παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να κρατήσει τον Υπουργό Άμυνας στη θέση του, αφού δεχόταν πιέσεις από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τον ισραηλινό λαό.

Παλαιότερες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε «απαγορεύσει» στον Γκάλαντ να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, μέχρι να προσκληθεί εκείνος πρώτος στον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από: Times of israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters