Ισραήλ: Ο Νετανιάχου διόρισε νέο Υπουργό Άμυνας τον στρατηγό Γκαλάντ

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου διόρισε τον πρώην στρατηγό Γιόαβ Γκαλάντ (Yoav Galant) ως υπουργό Άμυνας στο επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο του, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος του κόμματός του.

Ο Γκάλαντ, μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ, έλαβε την βασική αυτή θέση μια ημέρα πριν από την ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου ενώπιον του κοινοβουλίου.

Πρώην διοικητής της νότιας περιοχής του Ισραήλ, ο Γκάλαντ έχει επίσης υπηρετήσει σε πολλές υπουργικές θέσεις στα προηγούμενα υπουργικά συμβούλια του Νετανιάχου.

Ο στρατηγός Γκαλάντ ξεκίνησε την στρατιωτική του σταδιοδρομία στη Μονάδα 13 των καταδρομέων των Πεζοναυτών το 1986. Το 2005 τοποθετήθηκε διοικητής της Νότιας Περιφέρειας του Ισραήλ και υπ’ αυτήν τη θέση θα ηγηθεί της καταστροφικής επιχείρησης κατά της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009, που προκάλεσε τον θάνατο σε 1.400 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους πολίτες, και 13 Ισραηλινούς-τους περισσότερους στρατιώτες. Το 2010 διορίστηκε στην θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ επί κυβέρνησης Νετανιάχου. Ωστόσο, το 2011, απομακρύνθηκε από αυτή τη θέση, καθώς είχαν έρθει στο φως κατηγορίες για διαφθορά.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ο Νετανιάχου εξασφάλισε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που υποστηρίζεται από υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα και ένα ακροδεξιό μπλοκ.

Η επερχόμενη κυβέρνησή του έχει πυροδοτήσει φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη εν μέσω της χειρότερης βίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / jewishvirtuallibrary.org / Φωτογραφία Twitter