Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Μοσάντ πάει στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις – Οι όροι της Χαμάς για εκεχειρία

GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS/File Photo

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (24.10.2024) την προσεχή αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ στο πλαίσιο προσπάθειας για να ξαναρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συμπεριλαμβάνει απελευθέρωση των ομήρων που απομένουν ζωντανοί.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς δήλωσε από την πλευρά της ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών, Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο κι απέτυχαν, όπως αρκετές ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες.

REUTERS/Amir Cohen

Οι νέες διαπραγματεύσεις αναγγέλθηκαν μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε μάχη με τον στρατό του Ισραήλ τη 16η Οκτωβρίου και ενώ το Ισραήλ δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, δυο κινημάτων υποστηριζόμενων από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του.

Οι όροι της Χαμάς για εκεχειρία

Η Χαμάς «φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών» αλλά αξιώνει το Ισραήλ να «δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός», στην «αποχώρηση» των στρατευμάτων του από τον θύλακο και σε «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος.

Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 θεωρείται πως παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ στην Ντόχα

Έπειτα από συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ Αιγυπτίων αξιωματούχων και αντιπροσωπείας της Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα στείλει στο Κατάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας του, της Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο κ. Μπαρνέα αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με τον επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τις «διάφορες επιλογές για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ ήδη συζήτησε με Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για την «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters