Ισραήλ: Νέα πλάνα των IDF από τις επιχειρήσεις στη Γάζα – Αιματηρό πλήγμα σε νοσοκομείο [vids, pics]

Η φιλανθρωπική γαλλική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε απόψε ότι τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της, σκοτώθηκαν από πλήγμα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στη βόρεια Γάζα, εκφράζοντας «αποτροπιασμό» για το συμβάν αυτό.

«Οι MSF μοιράζονταν τακτικά πληροφορίες με τα εμπόλεμα μέρη για το Αλ Άουντα, ένα νοσοκομείο εν λειτουργία, και την παρουσία του προσωπικού τους σε αυτό» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. «Χθες μοιραστήκαμε συντεταγμένες GPS με τις ισραηλινές αρχές», πρόσθεσε.

Οι γιατροί που σκοτώθηκαν ήταν οι Μαχμούντ Άμπου Νουτζάιλα, Άχμεντ Αλ Σάχαρ και Ζιάντ Αλ Τατάρι. Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακές κλίνες ξεπερνά την τραγωδία και πρέπει να σταματήσει τώρα», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Εντολή εκκένωσης του ιορδανικού νοσοκομείου 

Η Ιορδανία ανέφερε σήμερα πως το Ισραήλ έδωσε εντολή για την εκκένωση ενός ιορδανικού νοσοκομείου εκστρατείας στη Γάζα, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν θα υπακούσει στην εντολή.

Ο πρωθυπουργός Μπίσερ αλ Χασάουνα είπε επίσης ότι ο στρατός της Ιορδανίας ενισχύει την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων, δεδομένων των εξελίξεων στη Γάζα, σε δηλώσεις που έκανε και μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Χθες, ένα νοσοκομείο εκστρατείας και 170 μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το πρώτο του είδους από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εισήλθαν στη Γάζα, με στόχο να στηρίξουν το διαλυμένο από τον πόλεμο νοσοκομειακό σύστημα της περιοχής.

Σαράντα φορτηγά μαζί με ιατρικό προσωπικό και τεχνικούς από την Ιορδανία εισήλθαν από την Αίγυπτο, από τον τερματικό σταθμό της Ράφας.

«Το νοσοκομείο αυτό θα μεταβεί στη Χαν Γιουνίς», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις «δέχονται εκατοντάδες τραυματίες καθημερινά λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών από αέρος και από το πυροβολικό» είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραηλινό πλήγμα στη νότια Γάζα

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν κατά το αποψινό ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία στα περίχωρα της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι η ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε στο προάστιο Χάμαντ, βορειοδυτικά της πόλης Χαν Γιούνις. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Νέα πλάνα από τις επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα νέα πλάνα με τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς στο εσωτερικό της Γάζας.

«Οι μαχητές της μονάδας Magellan εντόπισαν και κατέστρεψαν πάνω από 70 στόχους, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών υποδομών και σημεία εκτόξευσης αντιαρματικών βλημάτων. Επίσης, οι μαχητές εξολόθρευσαν πολλούς τρομοκράτες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε δύο ακόμη τούνελ της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα.