Ισραήλ: Μονάδες των IDF επιχειρούν στην «καρδιά» της Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα [vids]

Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσε σήμερα ότι η 98η Μεραρχία ηγείται της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την πόλη Χαν Γιούνις.

Η 98η Μεραρχία αποτελείται από δυνάμεις αλεξιπτωτιστών – τόσο από τον μόνιμο στρατό όσο και από τις εφεδρείες – καθώς και από την Ταξιαρχία Καταδρομών και ένα επίλεκτο ταγμα πυροβολικού. Η είσοδος της 98ης Μεραρχίας στη Γάζα σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον τέσσερις μεραρχίες των IDF που επιχειρούν στη Λωρίδα. Οι άλλες είναι η 162η, η 36η και η 252η μεραρχία, που επιχειρούν στον θύλακα εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Η 98η Μεραρχία ξεκίνησε μια συνδυασμένη επίθεση στην περιοχή της πόλης Χαν Γιούνις, ενάντια στα κέντρα βάρουςτης τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση των IDF.

Λέει ότι μέσα σε λίγες ώρες, τα στρατεύματα του Ισραήλ διέλυσαν τις άμυνες της ταξιαρχίας Χαν Γιούνις της Χαμάς, περικύκλωσαν την πόλη και άρχισαν να εισέρχονται βαθύτερα σε αυτήν, όπως υποστηρίζουν. «Τα στρατεύματα που ηγήθηκαν της επίθεσης κατέλαβαν προπύργια της Χαμάς, εντόπισαν όπλα και υλικό πληροφοριών».

Σύμφωνα με τις IDF, τα στρατεύματα της 98ης Μεραρχίας έχουν σκοτώσει «πολλά» στελέχη της Χαμάς σε χερσαίες μάχες και αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής, και έχουν εντοπίσει περίπου 30 υπόγεια τούνελ που έχουν καταστραφεί.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα του ​​έχουν φτάσει στο κέντρο της νότιας αυτής πόλης και έχουν πραγματοποιήσει «στοχευμένες επιδρομές στην καρδιά της πόλης», σκοτώνοντας στελέχη της Χαμάς και καταστρέφοντας την υποδομή της τρομοκρατικής ομάδας. Σε μια από τις επιχειρήσεις, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτυπήθηκε μια αποθήκη όπλων μέσα σε ένα τζαμί.

Η ταξιαρχία Khan Younis είναι «μία από τις δύο πιο κυρίαρχες ταξιαρχίες της Χαμάς», όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, και η πόλη στη νότια Γάζα είναι «κέντρο βάρους» της οργάνωσης.

«Όλη η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς – πολιτική και στρατιωτική – μεγάλωσε στην περιοχή της πόλης Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένων των Γιαχία Σινγουάρ, Μοχάμεντ Σινγουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ. Τώρα η πόλη περιβάλλεται από την 98η Μεραρχία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των IDF.

Ο αρχηγός της Νότιας Διοίκησης του Ισραηλινού Στρατού, Υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν, βρέθηκε σήμερα στο πεδίο της μάχης στη νότια πόλη της Γάζας και πραγματοποίησε αξιολόγηση των στρατευμάτων.

Από την μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο στρατός έχει περικυκλώσει το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, στη Χαν Γιούνις. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν βρίσκεται σε αυτό το σπίτι, δήλωσε: «Μπορεί να ξεφύγει και από εκεί, αλλά αργά ή γρήγορα θα τον βρούμε».

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters