Ισραήλ: Μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι δυνατή υπό όρους

Ο στρατός του Ισραήλ δεν είναι αντίθετος σε μια νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά αυτή πρέπει να καταστήσει «πρακτικά αδύνατο» για το Ιράν τον στόχο να αποκτήσει ατομικό όπλο, θα πει αύριο, Πέμπτη, ο αρχηγός του σε υψηλόβαθμους Γάλλους στρατιωτικούς, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν και ο πρώτος στην ιεραρχία του ισραηλινού στρατού Αβίβ Κοσαβί άρχισαν την Τρίτη στη Γερμανία μια περιοδεία στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, με επαφές στο Παρίσι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και υψηλόβαθμους Γάλλους στρατιωτικούς, συγκεκριμένα για τον ιρανικό φάκελο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ισραήλ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου (Κοσαβί) θα πει στον Γάλλο ομόλογό του ότι πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με το Ιράν αλλά ότι ο ισραηλινός στρατός θέλει αυτή η συμφωνία να καθιστά πρακτικά αδύνατο για το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί (στο Ιράν) να μην έχουν χρονικά όρια», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις του στρατηγού.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο Κοσαβί είχε δηλώσει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία που μοιάζει με τη συμφωνία του 2015 (η οποία επιτεύχθηκε στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) είναι κακό πράγμα», κάτι που πολλοί είχαν εκλάβει ως απόρριψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 και άρχισαν μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» επαναφέροντας, και στη συνέχεια εντείνοντας, τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, με την κατηγορία ότι προσπαθεί να αποκτήσει ατομικό όπλο υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.

Έκτοτε, η Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει ότι έχει τέτοιες προθέσεις, δήλωσε ότι επανέλαβε τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άνοιξε τον δρόμο σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εκτός από το Ιράν, οι αξιωματούχοι του Ισραήλ θα συζητήσουν στο Παρίσι για την κατάσταση στον γειτονικό τους Λίβανο, χώρα σε πλήρη οικονομική κατάρρευση, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, να «συνεχίσει να κατασκευάζει πυραύλους ακριβείας».

Η απόφαση της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αναμένεται επίσης να συζητηθεί στο Παρίσι.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν χαιρετίσει αυτή την απόφαση που χαρακτηρίστηκε «πολιτική» από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η χώρα του «λάμβανε όλες τις προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των πολιτών στη μάχη της κατά της «τρομοκρατίας».

Ως προς το θέμα αυτό, ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ θα έχει ένα σαφές μήνυμα προς τους Γάλλους: «η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι επίσης απειλή που θα αντιμετωπίσουν οι στρατιώτες, οι διοικητές και τα στρατεύματα των άλλων δυτικών στρατών», είπε αυτός ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο Αρχείου: Reuters