Ισραήλ: Μειώνει από 15 σε 6 μίλια τη ζώνη αλιείας των Παλαιστινίων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τη ζώνη αλιείας των Παλαιστινίων στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας στα έξι μίλια. Αφορμή, η εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του εδάφους του.

Η ρουκέτα, έπεσε στη διάρκεια της νύκτας στη θάλασσα, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις ισραηλινές ακτές. Την εκτόξευσε η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας,

Η Λωρίδα της Γάζας υπόκειται εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια σε αυστηρό αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Στις αρχές Απριλίου το Ισραήλ είχε επεκτείνει τη ζώνη αλιείας των Παλαιστινίων στα 15 ναυτικά μίλια. Ήταν η μεγαλύτερη απόσταση εδώ και χρόνια. Στόχος να επέλθει συμφωνία με τη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα. Τότε ο ισραηλινός στρατός απέδιδε την επέκταση της ζώνης αλιείας στην αποφυγή επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Τα όρια πέρα από τα οποία το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ μπορεί να κατάσχει ή και να ανοίγει πυρ εναντίον των παλαιστινιακών πλοίων αλλάζουν βάσει της κατάστασης ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί έως και στα τρία ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με την Cogat, την υπηρεσία του ισραηλινού ΥΕΘΑ που συντονίζει τις δραστηριότητες των Ισραηλινών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο νέος περιορισμός θα ισχύει «μέχρι νεωτέρας».