Ισραήλ: Καμιά κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ πριν απομακρυνθεί από τα σύνορα και αφοπλιστεί

REUTERS/Sharafat Ali

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ θα δεχθεί κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο μόνο όταν η Χεζμπολάχ απομακρυνθεί από τα σύνορα βόρεια του ποταμού Λιτάνι και αφοπλιστεί, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Δευτέρα 30/9/2024.

«Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για να συμφωνήσει το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός είναι να μετακινήσει την Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να την αφοπλίσει», ανέφερε ο Κατς σε μήνυμά του προς τους υπουργούς Εξωτερικών 25 χωρών, όπως ανέφερε ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN και αναμεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ισχυρίστηκε ότι η πλήρης εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον Λίβανο «θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».

«Όσο αυτό δεν συμβαίνει, το Ισραήλ θα συνεχίσει τις ενέργειές του για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του και την επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Χεζμπολάχ σχετικά με τις δηλώσεις του Κατς.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο, σκοτώνοντας περισσότερους από 900 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 2.700 άλλους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Αρκετοί διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο οποίος δολοφονήθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό την Παρασκευή.

Πηγή: aa.com.tr