Ισραήλ: Η Μοσάντ απέτρεπε επίθεση που σχεδίαζε το Ιράν κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

Η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, βοήθησε την Κύπρο για την ματαίωση μιας επίθεσης με εντολή του Ιράν κατά Ισραηλινών και Εβραίων πολιτών στη νήσο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέροντας ότι ο αριθμός παρόμοιων προσπαθειών έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ «προβληματίζεται» από αυτό που βλέπει ως χρήση από το Ιράν της κατεχόμενης, αλλά και ελεγχόμενης από την Τουρκία Βόρειας Κύπρου «τόσο για τρομοκρατικούς σκοπούς, όσο και ως μιας επιχειρησιακής και διαμετακομιστικής περιοχής», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα Κυριακή, ελληνοκυπριακή εφημερίδα στον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση νότο της Κύπρου ανέφερε ότι οι αρχές είχαν συλλάβει δύο Ιρανούς για ανάκριση για ύποπτο σχεδιασμό επιθέσεων σε Ισραηλινούς πολίτες που ζουν στην Κύπρο.

Τα δύο άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια συλλογής πληροφοριών για πιθανούς ισραηλινούς στόχους, ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου χωρίς να επικαλείται πηγές. Αυτά τα άτομα είχαν περάσει από το βορρά, είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ προειδοποιεί για προγραμματισμένες επιθέσεις εναντίον πολιτών του στην Κύπρο. Ο Νετανιάχου είπε τον Ιούνιο ότι μια ιρανική επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων στην Κύπρο είχε αποτραπεί. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε υποτιθέμενη συνωμοσία επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο.

Με μόλις 40 λεπτά πτήσης από το Ισραήλ, και οι δύο πλευρές της Κύπρου αποτελούν δημοφιλή προορισμό διακοπών και επενδύσεων για χιλιάδες Ισραηλινούς.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters