Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.
Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.
Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε απόψε ότι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 11.240 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες.
Ο απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο Τύπου της Χαμάς, καθώς το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησε να δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων αφότου έχασε κάθε επικοινωνία με ορισμένα νοσοκομεία στον πολιορκούμενο θύλακα.
Μια εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατεύματα της Ταξιαρχίας Golani του IDF μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας στην πόλη της Γάζας, αφού κατέλαβαν την τοποθεσία.
Το κτίριο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου στη Γάζα έχει εξυπηρετήσει μόνο τους νομοθέτες της Χαμάς μετά την κατάληψη της Λωρίδας από την τρομοκρατική ομάδα το 2007.
Η Ιορδανία απορρίπτει το σχέδιο κατάληψης της Γάζας από το Ισραήλ
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα απορρίπτει οποιοδήποτε σχέδιο του Ισραήλ περί κατάληψης τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας ή δημιουργίας ζωνών ασφαλείας εντός του παλαιστινιακού θύλακα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σε δηλώσεις που έκανε στα ανάκτορα ο βασιλιάς φέρεται να είπε σε υψηλόβαθμους πολιτικούς με τους οποίους συναντήθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμία στρατιωτική λύση» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αποκόψει τον σπαρασσόμενο από τον πόλεμο θύλακα της Γάζας από τα υπόλοιπα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Από την μεριά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κάλεσε σήμερα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ρίξουν βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας για να στηρίξουν τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.
«Καλώ τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρίξουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στον βορρά, όπως έχει γίνει πολλές φορές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Στάγεχ στο υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ζήτησε επίσης τη χερσαία διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας «με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, που δεν θα περιορίζονται στο πέρασμα της Ράφα».
«Η δεξαμενή καυσίμων της UNRWA είναι τώρα άδεια»
Η αποθήκη καυσίμων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα έχει στεγνώσει και μέσα σε λίγες ημέρες η UNRWA δεν θα μπορεί πλέον να ανεφοδιάζει νοσοκομεία, να απομακρύνει τα λύματα και να παρέχει πόσιμο νερό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της.
Η UNRWA στεγάζει σχεδόν 800.000 ανθρώπους δηλαδή περίπου τον μισό από τον συνολικό πληθυσμό των κατοίκων της Γάζας που έφυγαν από τα σπίτια τους αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ πριν από έναν μήνα ως απάντηση στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο γενικός επίτροπος Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε σήμερα σε δωρητές πως η UNRWA αδειάζει σιγά σιγά μια αποθήκη καυσίμων στα σύνορα με το Ισραήλ που περιέχει στρατηγικά αποθέματα.
Αίτημα στον ισραηλινό στρατό να τη γεμίσει έμεινε αναπάντητο, είπε. «Η δεξαμενή αυτή είναι τώρα άδεια», είπε ο Λαζαρινί.
«Με προβολή στις επόμενες μία δύο ημέρες, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τα ασθενοφόρα και τις κύριες νοσοκομειακές λειτουργίες. Μερικά από αυτά (τα νοσοκομεία) έχουν κάποια ηλιακά αλλά είναι οριακά, άρα αυτά τα νοσοκομεία σταματούν να λειτουργούν», είπε.
Ήδη, πολλά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους στη Γάζα λόγω ζημιών από τον πόλεμο ή έλλειψης καυσίμων, περιλαμβανομένου του αλ Κουντς, ενός από τα μεγάλα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που είναι το επίκεντρο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.
Ο στρατός του Ισραήλ αρνείται μέχρι στιγμής τις εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα λέγοντας ότι θα μπορούσαν να εκτραπούν προς τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.
Με πληροφορίες από: Times of Israel, AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία twitter