Ισραήλ: H συγγνώμη Νετανιάχου για τις δηλώσεις ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός φταίνε για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη για μια προηγούμενη δήλωση στην οποία φαινόταν να επιρρίπτει την ευθύνη στις υπηρεσίες ασφαλείας επειδή απέτυχαν να αποτρέψουν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Εκανα λάθος. Τα πράγματα που είπα μετά τη συνέντευξη Τύπου δεν έπρεπε να ειπωθούν και ζητώ συγγνώμη για αυτό», γράφει ο Νετανιάχου στο X, λίγο μετά τη διαγραφή της αρχικής του δήλωσης στην ίδια πλατφόρμα.

Ο πρωθυπουργός προσθέτει: «Στηρίζω πλήρως όλους τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Υποστηρίζω πλήρως τον αρχηγό του επιτελείου [IDF] και τους διοικητές και στρατιώτες του IDF που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πολεμούν για το σπίτι μας».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Νετανιάχου έγραψε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), επιμένοντας ότι δεν έλαβε ποτέ προειδοποιήσεις για «πολεμικές προθέσεις» της Χαμάς σε κανένα στάδιο και πρόσθεσε ότι «όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών και του επικεφαλής της Shin Bet, θεωρούσαν ότι η Χαμάς θα μπορούσε να αποτραπεί με μια συμφωνία».

Οι αντιδράσεις των Ισραηίνών αξιωματούχων 

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αρνείται να σχολιάσει ευθέως το διαγραμμένο tweet του Νετανιάχου που αποδίδει ευθύνες στις υπηρεσίες ασφάλειας και άμυνας για την αποτυχία πριν από τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο και είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτόν», είπε ο Χαγκάρι.

«Εμείς στο IDF και στη Shin Bet θα διεξαγάγουμε μια ενδελεχή έρευνα της αλήθειας και θα παρουσιάσουμε τα πάντα στο κοινό, Τώρα πολεμάμε και επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο», πρόσθεσε.

Από την μεριά του, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισράηλ και ακροδεξιός ηγέτης Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ άσκησε τη δική του κριτική στον Νετανιάχου.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, αλλά η όλη λανθασμένη ιδέα. Η πολιτική περιορισμού, η φανταστική αποτροπή και η αγορά προσωρινής ησυχίας σε υπερβολικό τίμημα είναι η ρίζα του όλου προβλήματος», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο X.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γάιρ Λάπιντ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «πέρασε την κόκκινη γραμμή» επιρρίπτοντας την ευθύνη στις υπηρεσίες ασφάλειας και άμυνας για την αποτυχία του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Ενώ στρατιώτες και διοικητές του IDF πολεμούν γενναία εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αυτός προσπαθεί να τους κατηγορήσει αντί να τους υποστηρίξει», γράφει ο Λάπιντ στο X.

«Τέτοιες απόπειρες αποφυγής ευθυνών και ρίψης της ευθύνης στο κατεστημένο ασφαλείας αποδυναμώνουν τον IDF ενώ πολεμά τους εχθρούς του Ισραήλ», συνεχίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μέρος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. «Ο Νετανιάχου πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα λόγια του».

Πηγή: Τimes of Israel / Φωτογραφία Reuters