Ισραήλ: «Έτσι έγινε η επίθεση στην Υεμένη» – Πλάνα από την επίθεση με F-35 και F-16 εναντίον των Χούθι

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) δημοσίευσε, χθες Κυριακή, πλάνα που δείχνουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε το Σάββατο εναντίον του ελεγχόμενου από τους Χούθι λιμάνι Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη.

Το βίντεο δείχνει πυραύλους να εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη F-35, F-15 και F-16 της IAF να χτυπούν τέσσερις μεγάλους γερανούς στο λιμάνι.

Η IAF δημοσίευσε επίσης πλάνα που δείχνει μαχητικά αεροσκάφη να ανεφοδιάζονται με καύσιμα εν μέσω της επιχείρησης, που ονομάζεται «Outstretched Arm», καθώς και την άφιξη ορισμένων από τα αεροσκάφη πίσω στις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις μετά το χτύπημα.

Το Ισραήλ, πέα από τους γερανούς, έβαλε στο στόχαστρο και αποθήκες καυσίμων και ενεργειακές υποδομές στο λιμάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IAF, ενήργησε μόνη της, χωρίς αμερικανική στρατιωτική ανάμειξη.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) είχε ενημερωθεί πριν από την επίθεση και με τη σειρά της ενημέρωσε τους συμμάχους της στην περιοχή.

Η ισραηλινή ομάδα κρούσης περιλάμβανε μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35, αναγνωριστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού – καθώς ο στόχος ήταν περίπου 1.800 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, καθιστώντας την επιχείρηση «Outstretched Arm» μία από τις πιο μακρινές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ από την IAF.

Το πλήγμα στην αποθήκη καυσίμων ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία των Χούθι και η παύση λειτουργίας των γερανών εμποδίζει την ομάδα να φέρει περισσότερα ιρανικά όπλα μέσω του λιμανιού που έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν το Ισραήλ και εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσης, αξιωματούχοι της IAF τονίζουν ότι βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα, καθώς περιμένουν τα αντίποινα των Χούθι για την αεροπορική επιδρομή. Εκτιμούν ότι οι Χούθι, αλλά και άλλες ομάδες στην περιοχή που υποστηρίζονται από το Ιράν, θα εντείνουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μετά το χτύπημα στην Υεμένη.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters