Ισραήλ: Επεκτείνονται οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας – «Μπορούν να κρατήσουν πολλούς μήνες»

Ο στρατός του Ισραήλ πολλαπλασιάζει τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε για να «εξαλείψει» τη Χαμάς και μπορεί κατ’ αυτόν να κρατήσει «πολλούς μήνες» ακόμη, παρά τις ολοένα πιο έντονες ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Ενώ, σε άλλη μια ένδειξη πως η σύρραξη προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αναχαίτισαν στην Ερυθρά Θάλασσα drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που απειλούν ισραηλινά συμφέροντα σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Γαζαίους.

Στον παλαιστινιακό θύλακο οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εμπλέκονται σε «μάχες» στη «Χαν Γιούνις» (νότια), καθώς «επεκτείνουν» τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό του τμήμα, είπε χθες βράδυ ο εκπρόσωπός τους Ντανιέλ Χαγκαρί. Διέταξαν οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ και τα περίχωρά του. Κάποιοι ήδη έφθασαν στη Ράφα, με αποσκευές στις οροφές αυτοκινήτων.

Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Πτώματα Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη Ράφα όπου θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Παραλάβαμε (…) μεγάλο αριθμό μαρτύρων. Κάποια ήταν ακέραια πτώματα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν ανθρώπινα υπολείμματα», δήλωσε ο Μαρουάν αλ Χαμς, επικεφαλής επιτροπής αντιμετώπισης της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στη Ράφα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε εξάλλου τη «βαθιά ανησυχία της για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας», καλώντας να γίνεται «διάκριση» μεταξύ των πολιτών και των μαχητών. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πριν από σχεδόν δυο μήνες, την 27η Οκτωβρίου, ανέρχονται σε 164. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον αριθμό αυτό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η δράση του στρατού του στη Λωρίδα της Γάζας θα «ενταθεί». Οι τηλεπικοινωνίες παρέμεναν κομμένες στον θύλακο νωρίς σήμερα.

«Λέμε στους τρομοκράτες της Χαμάς: σας βλέπουμε, ερχόμαστε (…) θα εντείνουμε τις μάχες στη νότια Γάζα και αλλού», είπε έπειτα από επίσκεψή του στην ισραηλινή υπηρεσία διαστήματος. Χθες, ο Αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, ο Στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις ίσως κρατήσουν «πολλούς μήνες ακόμη», καθώς «οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters