Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες Δευτέρα πως δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά αφού η Λωρίδα της Γάζας «αποστρατιωτικοποιηθεί» και αφού «αποριζοσπαστικοποιηθεί» η «παλαιστινιακή κοινωνία», ενώ διεμήνυσε πως θα ενταθούν οι επιχειρήσεις για να «καταστραφεί» η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σιγήσουν τα όπλα, δεν διαφαίνεται καμία ανάπαυλα, έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
«Δεν θα σταματήσουμε (…) θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο κ. Νετανιάχου, αφού επισκέφθηκε στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις στήλες των άρθρων γνώμης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη.
«Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί», απαρίθμησε.
Η αποτροπή της διακίνησης όπλων θα «απαιτήσει να δημιουργηθεί προσωρινή ζώνη ασφαλείας στην περίμετρο της Γάζας», ανέφερε ακόμη ο κ. Νετανιάχου, που αποκλείει την ανάθεση της διακυβέρνησης του θυλάκου στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία προσάπτει πως «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.
Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε επίσης διατεθειμένος να ενθαρρύνει την εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χααρέτς.
Χαμάς: «Γελοίο το σχέδιο» Νετανιάχου
Η Χαμάς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «γελοίο σχέδιο» τη δήλωση αυτή.
Οι Παλαιστίνιοι, τόνισε, «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας», τόνισε σε ανακοίνωσή της σε οργισμένο ύφος.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 20.674 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.
Η επίθεση, η πιο πολύνεκρη που έχει εξαπολυθεί ποτέ από το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε έπειτα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με κάπου 1.140 νεκρούς, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν επίσης κάπου 250 ανθρώπους εκείνη την ημέρα, πάνω από 120 εκ των οποίων παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο πόλεμος αυτός εξάλλου ανάγκασε 1,9 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007 —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Παρά την αδιαλλαξία των δυο πλευρών, οι μεσολαβητές, η Αίγυπτος και το Κατάρ, προσπαθούν ακόμη να επιτύχουν συμβιβασμό για να κηρυχθεί νέα ανακωχή, όπως αυτή διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.
Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματικός σκοτώνεται στη Συρία
Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου παραμένει υψηλός, με τις ανταλλαγές πυρών να είναι πρακτικά καθημερινές στα σύνορα Λιβάνου / Ισραήλ, επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ…
Οι εντάσεις ανέβηκαν μια κλίμακα χθες, με το Ιράν να κατηγορεί το Ισραήλ πως σκότωσε ανώτερο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης που βρισκόταν στη Συρία. Σύμφωνα με το επίλεκτο σώμα αυτό, επρόκειτο για τον ταξίαρχο Ραζί Μουσαβί. Ήταν αρμόδιος για την επιμελητεία του «άξονα της αντίστασης», στο οποίο ανήκουν, πέραν του Ιράν, η λιβανική Χεζμπολά, η Χαμάς και οι Χούθι.
Ερωτηθείς για το πλήγμα αυτό ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί όμως προειδοποίησε πως το Ισραήλ «θα πληρώσει» για «αυτό το έγκλημα».
Πηγές: Με πληροφορίες από AFP / dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ