Ισραήλ: «Εισβολή» drones από τη Γάζα και τον Λίβανο – Στόχος στρατιωτικές βάσεις των IDF

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «εξουδετέρωσε» δύο μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που πετούσαν στο νότιο Ισραήλ, προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, επιβεβαίωσαν σχεδόν ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, ότι «εκτόξευσαν δύο drones-καμικάζι» προς την κατεύθυνση δύο στρατιωτικών βάσεων του νότιου Ισραήλ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ένα drone επιχείρησε να εισέλθει σε ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο, μέσω της θάλασσας. «Το μη επανδρωμένο σύστημα αναχαιτίστηκε από το Iron Dome, πάνω από την περιοχή Acre», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι IDF με δικά τους drones, χτύπησαν θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, απ’όπου, όπως υποστηρίζουν, η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίαζε να εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Πριν από λίγα λεπτά, οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν ξανά στο βόρειο Ισράηλ, καθώς οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα εντείνονται συνεχώς. Πύραυλοι, αντιαρματικές ρουκέτες και drones εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για το άνοιγμα «δεύτερου μετώπου» στον πόλεμο με την Χαμάς και την εξάπλωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ξεπέρασαν τους 5 χιλιάδες οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο δήλωσε ότι 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι στον Λίβανο λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα

Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στον Λίβανο αφού πολλαπλασιάστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Η αύξηση των μεθοριακών επεισοδίων» οδήγησε στην εκτόπιση 19.646 ανθρώπων στον Λίβανο, «τόσο στον νότο, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας», σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν όσο θα συνεχίζονται οι εντάσεις» ή εάν κλιμακωθεί η βία, είπε ένας εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Μοχαμεντάλι Αμπουνατζέλα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο λιβανέζικο έδαφος. Επίσης, για πολλές κοινότητες στο Ισραήλ εκδόθηκε εντολή εκκένωσης, λόγω των επαναλαμβανομένων επιθέσεων που δέχονται. Ο ισραηλινός στρατός απαντά με βομβαρδισμούς σε στόχους στον νότιο Λίβανο.

Με πληροφορίες από: Τimes of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters