Αψηφώντας την ανησυχία των ΗΠΑ για το νέο σχέδιο της ισραηλινής δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης για την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα συνεχίσει την οικοδόμηση οικισμών και δεν θα δεχτεί «κήρυγμα» από άλλες χώρες.
«Αυτή είναι η χώρα μας, ολόκληρη», δήλωσε ο Σμότριτς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του. «Πιστεύει κανείς ότι το Ισραήλ θα διοικείται όπως μια ακόμη πολιτεία των ΗΠΑ; Δεν θα δεχτώ ηθικό κήρυγμα από κανέναν», ανέφερε σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan. Ο Σμότριτς, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, έχει αναλάβει και μεγάλο μέρος της διοίκησης της Δυτικής Όχθης.
Οι περισσότερες χώρες και ο ΟΗΕ θεωρούν παράνομους βάσει του διεθνούς δικαίου τους οικισμούς αυτούς, που έχουν ανεγερθεί σε εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Η ύπαρξή τους και οι επεκτάσεις τους για δεκαετίες αποτελούν ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστινίων και διεθνούς κοινότητας.
Χθες Κυριακή, η θρησκευτική-εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε τα σχέδιά της για την έγκριση 4.560 νέων κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιδρώντας δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» από την απόφαση αυτή του Ισραήλ. «Ακολουθώντας τη μακροχρόνια πολιτική τους, οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες που κάνουν πιο δύσκολη την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών και αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή επεσήμανε ότι θα μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής με το Ισραήλ, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε ξανά την πρωθυπουργία, ο Νετανιάχου έχει προωθήσει σχέδια κατασκευής 7.000 και πλέον νέων οικιστικών μονάδων, οι περισσότερες από τις οποίες θα ανεγερθούν στη Δυτική Όχθη. Έχει επίσης τροποποιήσει νομοθεσία προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στους εποίκους τεσσάρων οικισμών οι οποίοι έχουν εκκενωθεί.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 700.000 έποικοι ζουν σε 279 εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από 520.000 το 2012.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters