Θρίλερ στο Ισραήλ: Διχασμένη η κυβέρνηση Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση που ξεσήκωσε θύελλα [vid]

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας.

Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κατά την διάρκεια έκτακτης σύγκλησης σύσκεψης των κομμάτων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, το κόμμα του οποίου «Θρησκευτικός Σιωνισμός» συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτίμησε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την οποία προωθεί.

Ο Μπεν Γκβιρ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να «υποχωρήσουμε μπροστά στην αναρχία», μετά τις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή το βράδυ στο Ισραήλ για μια ακόμη φορά κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.

Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση του Ισραηλινού Προέδρου προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού να σταματήσει την δικαστική μεταρρύθμιση «αμέσως».

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί.

«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Μόλις μια ημέρα πριν, ο Νετανιάχου – σε μια κίνηση επίδειξης πυγμής – «καρατομούσε» τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επειδή τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» της αλλαγής της δικαστικής νομοθεσίας για ένα μήνα, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η κίνηση αυτή του Ιρσραηλινού πρωθυπουργού πυροδότησε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, κυρίως στο Τελ Αβίβ.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Reuters