Ισραήλ: Αποσύρει όλους τους διπλωμάτες από την Τουρκία για λόγους ασφαλείας

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία σήμερα Πέμπτη ανέφερει το Middle East Eye επικαλούμενο πηγές.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (NSC) εξέδωσε προειδοποίηση, πριν λίγες ημέρες, στους Ισραηλινούς πολίτες στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό, υπό τον φόβο ότι μπορεί να γίνουν στόχος, καθώς η πλειοψηφία των Τούρκων τάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων.

Οι πηγές στο MEE τονίζουν ότι οι διπλωμάτες αποχώρησαν για λόγους ασφαλείας και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αρχή των συγκρούσεων στις 7 Οκτωβρίου, και ειδικότερα η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα, μπορεί να σηματοδοτουν το «τέλος» των συνομιλιών που διεξάγουν τον τελευταίο καιρό Τουρκία και Ισραήλ για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, με συγκεντρώσεις να λαμβάνουν χώρα έξω από τις διπλωματικές αποστολές του Ισραήλ και στις δύο πόλεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στη πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ επεισόδια έγιναν με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να απωθήσουν τα πλήθη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά το 2011 όταν η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά από έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την επιδρομή του Ισραήλ στο ανθρωπιστικό πλοίο Mavi Marmara στη Γάζα το 2010, που σκότωσε εννέα Τούρκους υπηκόους.

Οι σχέσεις άρχισαν να βελτιώνονται το 2016 όταν αποκαταστάθηκαν οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και οι δύο χώρες έστειλαν πρεσβευτές.

700 Toύρκοι πολίτες βρίσκονται στη Γάζα

Περίπου 700 άτομα, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, Παλαιστίνιοι και πολίτες του ψευδοκράτους, υπέβαλαν αίτηση στην Τουρκία για να εκκενωθούν από τη Γάζα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ.

Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο Γιλντίζ είπε ότι 322 Τούρκοι πολίτες, 104 πολίτες του ψευδοκράτους και 214 Παλαιστίνιοι συγγενείς Τούρκων υπηκόων περίμεναν να απομακρυνθούν.

Πρόσθεσε ότι άλλοι 55 Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μέσων ενημέρωσης και του προσωπικού του υπουργείου Υγείας, ήταν μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει αίτηση.

Με πληροφορίες από: Middle East Eye / Φωτογραφία αρχείου Reuters