Ισραήλ: Ανταλλαγή πυρών με τον στρατό του Λιβάνου στα σύνορα – Ο IDF αρνείται ότι χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου [vids]

Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Χανίτα, 500 μέτρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα, τονίζοντας ότι υπάρχει υποψία για εισβολή ενόπλων σε εξέλιξη από τη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ. Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι μια έκρηξη προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στο σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο στην περιοχή, τόνισε ο στρατός, ενώ συνεχίζουν να χτυπούν και θέσεις της Χεζμπολάχ. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο.

Η λιβανική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τη στόχευση ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο με πυρά φορητών όπλων.

Στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται εκεί, εθεάθησαν – σύμφωνα με πληροφορίες – να μπαίνουν σε καταφύγια, λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν στα λιβανοισραηλινά σύνορα, ενώ τουλάχιστον μία δημοσιογράφος τραυματίστηκε. Σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν, ένα όχημα δημοσιογράφων χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα ένα άτομο να σκοτωθεί και δύο να τραυματιστούν από τα ισραηλινά πυρά.

Οι IDF αρνούνται τη χρήση λευκού φωσφόρου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έκανε χρήση λευκού φωσφόρου στον πόλεμό του στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, σε μια κατά τα φαινόμενα απόρριψη αναφοράς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η παρούσα κατηγορία που διατυπώθηκε κατά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε σχέση με τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα είναι αναμφίβολα ψευδής», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 1.799 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες. Πάνω από 7.000 είναι οι τραυματίες.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν σήμερα προς τον νότο της Λωρίδας της Γάζας μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού που βομβαρδίζει ακατάπαυστα το παλαιστινιακό έδαφος σε απάντηση για την επίθεσή της Χαμάς, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή. Η Χαμάς είχε απορρίψει την εκδοχή της εκκένωσης της περιοχής που ζήτησε το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters