Ισραήλ: Αιχμαλωτίστηκαν στελέχη και διοικητής επίλεκτης δύναμης της Χεζμπολάχ – «Μακελειό» στη Ναμπάτια [vids]

REUTERS/Amir Cohen

Συνεχίζονται οι απώλειες σε προσωπικό και μέσα της Χεζμπολάχ, αφού οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν χθες Τρίτη (15.10.2024) να αιχμαλωτίσουν στελέχη της επίλεκτης δύναμης Αλ Ραντουάν, μαζί με τον διοικητή της μονάδας τους, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση των IDF στο νότιο Λίβανο.

Ειδικότερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ εντόπισαν μια μεγάλη υπόγεια σήραγγα, κατά την διάρκεια περιπόλου και αμέσως διαπίστωσαν ότι σε αυτήν ήταν κρυμμένοι μαχητές της Χεζμπολάχ. Οι τελευταίοι, αφού κατάλαβαν ότι είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις των IDF, αποφάσισαν να παραδοθούν και αιχμαλωτίστηκαν, φοβούμενοι έφοδο των Ισραηλινών στρατιωτών.

Εκτός από τα στελέχη της Χεζμπολάχ, παραδόθηκε και ο επικεφαλής μονάδας της επίλεκτης δύναμης Αλ Ραντουάν, ο οποίος φαίνεται να δήλωσε στους Ισραηλινούς ότι μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση έχει χάσει σημαντικό μέρος της δυναμικής της.

«Μακελειό στη Ναμπάτια»

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σήμερα (16.102024) έπληξε «δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ» στη Ναμπάτια, μια πόλη στον νότιο Λίβανο. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «έπληξε δεκάδες τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην περιφέρεια της Ναμπάτια», που περιλαμβάνουν «τοποθεσίες τρομοκρατικών υποδομών, κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από τη Χεζμπολάχ δίπλα σε μη στρατιωτικές υποδομές», σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από αυτά τα ισραηλινά πλήγματα που είχαν στόχο δύο κτίρια στον δήμο της Ναμπάτια, σημαντικής πόλης στον νότιο Λίβανο, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ο τοπικός δήμαρχος.

Το πρωί, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε «11 πλήγματα κατά της Ναμπάτια και των περιχώρων της», που θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του κινήματος Αμάλ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της περιφέρειας Χοουάιντα Τουρκ.

Ο δήμαρχος Αχμάντ Χαλίλ, που βρισκόταν στον δήμο μαζί με άλλους αξιωματούχους για συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, περιλαμβάνεται στους νεκρούς, δήλωσε η Τουρκ, κάνοντας λόγο για «μακελειό». Επίσης, σκοτώθηκαν «δύο γιατροί» από γειτονικό κέντρο υγείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των διασωστών της Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Jerusalem Post | Φωτογραφία Reuters