Ισραήλ: Εμπόλεμη ζώνη η Λωρίδα της Γάζας – Σοβαρά επεισόδια – ΦΩΤΟ

Πρώτη Δημοσίευση: 2018-05-14 11:53:53
Τελευταία Ενημέρωση: 2018-05-14 14:30:53

Έντονες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει σήμερα, 14 Μαΐου, από το πρωί ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη λωρίδα της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.
Ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εκτεταμένη χρήση χημικών κατά μήκος των συνόρων, αλλά και έχουν ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών.

Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και ένα 14χρονο αγόρι και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξάκι, ενώ περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 200 από πραγματικά πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Οι Ισραηλινοί «βομβαρδίζουν» με φυλλάδια του διαδηλωτές προειδοποιόντας τους να μην πλησιάζουν στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.


Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, μερικές ώρες πριν από τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία σε κάποια απόσταση από τα σύνορα και ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να επεκταθούν και στην Δυτική Όχθη αργότερα μέσα στην ημέρα, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τρίτη 15 Μαΐου, την ημέρα της «Καταστροφής» όπως την αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι, επέτειος της εκδίωξης του από τα σπίτια τους, ύστερα από την ίδρυση του Ισραήλ πριν από 70 χρόνια. 

Με πληροφορίες από Haaretz, Reuters, RT.com, Jerusalem Post.