Ο ισραηλινός λαός αποχαιρετά σήμερα τον Σιμόν Πέρες, μία ημέρα πριν από την άφιξη δεκάδων ηγετών απ’ όλον τον κόσμο για την κηδεία του πρώην προέδρου, του τελευταίου της γενιάς των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ, που πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 93 ετών.
Η κηδεία του Πέρες, (Παρασκευή), θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αλλά και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου. Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
Μία προσωπικότητα δεν περίμενε την αυριανή κηδεία για να πάει στο προαύλιο της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, για να τιμήσει τον φίλο του: ο Μπιλ Κλίντον, που είχε φιλοξενήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ την τελετή της υπογραφής της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το 1993, με μεγάλη δυσκολία έκρυβε τη συγκίνησή του μπροστά στο φέρετρο εκείνου που τον αποκαλούσε «πραγματικό φίλο».
Η παρουσία του Μπιλ Κλίντον διέκοψε για λίγη ώρα το προσκύνημα στη σορό του Πέρες. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης (30.000 Ισραηλινοί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες) το κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 23.00 την πρόσβαση του κοινού στην πλατεία.
Πολλοί ήταν αυτοί που έβγαζαν φωτογραφίες, ακόμη και σέλφι με το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία. Επικρατούσε θλίψη και η αίσθηση ότι ένα κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε με τον θάνατο του Πέρες.
Η Μαριέλ Χαλίμι περίμενε υπομονετικά επί μία ώρα για να περάσει στον χώρο μαζί με τα τρία παιδιά της και κατόπιν να φύγει με δάκρυα στα μάτια. «Το σημαντικό είναι τα παιδιά μου να κατανοούν και να σέβονται όσα έκανε αυτός ο άνθρωπος, τις αξίες του, την αγάπη του για το Ισραήλ, την επιθυμία του για την ειρήνη», σχολίασε.
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στην Ιερουσαλήμ και αύριο το όρος Χερτσλ, όπου θα ενταφιαστεί ο Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν, θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο για έναν επιπρόσθετο λόγο: στην πόλη θα βρίσκονται 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε μια επιχείρηση (ασφαλείας) άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλσέιχ.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα, διευκρίνισε η αστυνομία.